Dr. Bram Bakker: 'Gevoelens'

Dr Bram Bakker, columnist bij Plus Magazine
Plus Magazine

‘Al die emoties, ik word er gek van”, verzuchtte de mevrouw ­tegenover me. Ze was met me komen praten na het overlijden van haar echtgenoot, een jaar eerder. En nu werd ze in ­beslag genomen door de ­scheiding van haar dochter, die daardoor grotendeels alleen voor haar beide kinderen moest gaan zorgen.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Het ­malen en de ­zorgen hielden haar uit de slaap. Emoties horen bij het leven, net als eten en naar het toilet gaan. Als je je ertegen ­probeert te verzetten maak je het helaas niet ­makkelijker. We zijn voelende beestjes, net als alle ­andere zoogdieren. De hele dag ­nemen we met onze zintuigen van ­alles waar. Voor het grootste deel zijn we ons daar niet van bewust. 

De meeste waar­nemingen slaan we niet op in onze hersenen. Daardoor hebben we weinig actieve herinneringen aan de meeste gebeurtenissen die passeren. En ook niet aan de bijbehorende ­gevoelens. Maar dat betekent niet dat die ­gevoelens en emoties er niet zíjn. Sterker nog: ze verstoppen zich vaak in ons lijf terwijl we ons er niet van bewust zijn. De beroemde Nederlands-Amerikaanse ­psychiater Bessel van der Kolk schreef er een succesvol boek over: The body keeps the score. In Nederland schreef de ­legendarische haptonoom Ted Troost de bestseller Het lichaam liegt nooit, en ook die ­titel spreekt boekdelen. De plek waar onze emoties zich nestelen, is het ­lichaam. 

Dat we daar met ons hoofd van alles van vinden, komt op de tweede plaats. We oordelen met ons verstand, maar we ­voelen met ons lichaam. Emoties zijn onlos­makelijk verbonden met het leven van ieder zoogdier, dus ook dat van de mens. Met ons brein kunnen we reflecteren op wat we waarnemen, een uniek menselijk ­talent. Maar we voelen niet met onze ­hersenen. Met ons verstand kúnnen we niet voelen. 

Gezegden als ‘Mijn hart zat in mijn keel’, ‘Ik voel het aan mijn water’ en ‘Wat heb je op je lever?’ geven hier al uitdrukking aan. Het zijn oude zegswijzen die perfect weergeven waar de emoties zich afspelen. Er is helemaal niets mis met denken, ­integendeel. Maar probeer na te denken over wat je voelt en liefst ook niet direct met een oordeel. ‘Waaróm werd ik nu precies boos?’ kan een leerzame vraag zijn. Het ­levert altijd meer op dan een ­gedachte als: toen was ik weer zo stom om boos te worden.

Veel problemen in de wereld zijn het gevolg van gebrekkige waarneming van de binnenwereld. Het leven wordt lichter als je weet wat jou drijft en als je je kwetsbaarheid een plek durft te geven, in plaats van er een oordeel op te plakken. 

Strijd niet tegen ongemakkelijke gevoelens, maar geef ze aandacht. Onze huisdieren doen niet anders.

Bram Bakker
Hadewych Veys

Arts Bram Bakker (59) buigt zich elke maand over onze geestelijke gezondheid.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.