Wat u tegen een jetlag kunt doen

Getty Images

Een lange vliegreis kan uw biologische klok flink ontregelen. Na aankomst kunt u dagenlang last hebben van een jetlag. Maar u kunt zelf veel doen om een jetlag te beperken.

Het nauwkeurige slaap- en waakritme van de biologische klok raakt in de war van het snel reizen door tijdzones. Op de plaats van aankomst moet het lichaam zich ineens aanpassen aan een ander slaap-waakritme. Dat uit zich in een jetlag: vermoeidheid, problemen met de concentratie, de spijsvertering en moeite met inslapen. Een ernstige jetlag kan zelfs leiden tot agressief gedrag, een gevoel van desoriëntatie en tijdelijk geheugenverlies.

Oostelijke richting

De biologische klok van het lichaam kan zichzelf zonder veel merkbare gevolgen met 1 uur per etmaal aanpassen. Overschrijdt u meer tijdzones, dan zult u de gevolgen wél merken.

Vooral als u in oostelijke richting vliegt, kunt u last hebben van een jetlag, omdat de dag dan korter is. Vliegt u met de zon mee, bijvoorbeeld van Nederland naar de VS, dan is de dag langer en zult u minder problemen ervaren.

Slaapritme alvast aanpassen

Uw lichaam heeft na aankomst op de bestemming tijd nodig om te herstellen. Als u bij vertrek al vermoeid het vliegtuig instapt, duurt de hersteltijd alleen maar langer. Zorg dus voor een ontspannen vertrek; neem er ruim de tijd voor.

U kunt enkele dagen voor de reis ook alvast de slaaptijden aanpassen. De Nederlandse vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO) adviseert om vanaf vier dagen voor een lange vliegreis het slaapritme van uw biologische klok alvast een handje te helpen. Reist u naar het oosten, ga dan 1 of 2 uur eerder naar bed. Reist u westwaarts, ga dan juist een uurtje later naar bed.

Geen koffie en alcohol

Drink kort voor vertrek, maar ook aan boord, liever geen koffie of alcohol. Uw lichaam verliest door de zeer droge lucht aan boord al meer vocht dan normaal. Alcohol zorgt voor een nog sterker uitdrogend effect.

Koffie kan slaapontregelend werken. Beter is het volgens de Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid om geregeld water te drinken, waarmee u vermoeidheid, uitdroging en hoofdpijn helpt voorkomen.

Aan boord

Zet zo gauw u aan boord bent uw horloge op de tijd die op dat moment op uw bestemming geldt. Zo went u alvast aan de nieuwe dagindeling.

Eet licht

Door de aanpassingen die uw lichaam moet maken, verloopt de spijsvertering langzamer dan normaal. Daarom is het verstandig geen zware maaltijden te nuttigen kort voor vertrek of in het vliegtuig. Het is helemaal ideaal als u een lichte maaltijd eet op het tijdstip dat gebruikelijk is op de plaats van bestemming.

Beweeg regelmatig

Stimuleer geregeld de bloedsomloop door een paar eenvoudige oefeningen in uw vliegtuigstoel te doen. Dat helpt de zogenaamde vliegtuigtrombose voorkomen en u voelt zich minder vermoeid. Gebruik bijvoorbeeld deze in-flight fitnessoefeningen van Jetlagprevention.

Geen slaapmiddelen

Het lijkt misschien verleidelijk om uw slaapritme te helpen met een slaapmiddel. Toch raden veel medici dat af. Slaapmiddelen kunnen leiden tot een snellere vorming van kleine bloedklonters. Bij een lange vlucht heeft u bovendien al iets meer kans op vliegtuigtrombose, door het lange stilzitten en de uitdroging.

Bron 
  • Jetlag Preventie
  • SOLG