Patiënten willen elektronisch dossier

Getty Images

Volgens een onderzoek van de Patiëntenfederatie NPCF wil 84 procent van de leden een Persoonlijk Gezondheidsdossier waarmee ze zelf bepalen met wie ze het delen.

In 2011 is het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) nog afgeschoten door de Eerste Kamer, de privacy zou niet gegarandeerd zijn. Nu is er het Persoonlijk Gezondheidsdossier (PGD) waarmee de patiënt zelf bepaalt wie het in kan zien en dat de patiënt zelf kan bijhouden. Onderzoek van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (Patiëntenfederatie NPCF) onder 11.000 leden maakt duidelijk dat het PGD gewenst is. Van de ondervraagden ziet 84 procent zo’n dossier wel zitten. Bij het PGD bepaalt de patiënt met wie hij zijn informatie deelt.

Stichting Privacy First

Hoewel veel van de ondervraagden nog niet bekend waren met het PGD staan ze er toch positief tegen over. Met het PGD kunnen ze makkelijk informatie delen als ze chronisch ziek worden of merken dat een behandelaar niet alles weet. Bovendien kunnen ze zelf pijnscores, het insulinegehalte en bijwerkingen bijhouden. Volgens NPCF-voorzitter Wilna Wind kan het digitale dossier voorkomen dat een patiënt steeds weer hetzelfde verhaal moet doen. “Denk aan een parkinsonpatiënt  die bij verschillende ziekenhuizen loopt, met daarnaast een huisarts en fysio”. Als het aan de Patiëntenfederatie NPCF ligt beschikt iedereen in 2020 over een PGD. De Stichting Privacy First die het EPD niet zag zitten heeft ook bij het PGD twijfels. Ze zien dat patiënten baat kunnen hebben bij een PGD, maar vragen zich af of de patiëntengegevens wel veilig zijn. Minister Schippers van Volksgezondheid juicht de komst van het PGD toe en wil regels die de invoering belemmeren wegnemen.

 

Bron 
  • Proud to be Senior