Als het aan seniorenorganisatie KBO-PCOB ligt, zouden alle verpleegkundigen en verzorgenden de griepprik moeten halen. "Het is wenselijk dat iedereen in de gezondheidszorg zich laat inenten tegen griep."
Dat zegt directeur Manon Vanderkaa. Volgens haar zijn er veel medewerkers die zich nu niet laten inenten. Daardoor lopen vooral oudere patiënten in het ziekenhuis risico. KBO-PCOB is zich bewust van de emoties die de griepprik bij mensen oproept, maar benadrukt het belang van de prik en vindt het onderdeel van 'professioneel handelen'. Bestuurders in de zorg moeten het volgens de seniorenorganisatie dan ook stimuleren.
Ene afdeling wel, andere niet
Ziekenhuisafdelingen verschillen onderling flink als het gaat om een griepprik voor medewerkers. Afdelingen heelkunde, orthopedie en interne geneeskunde voeren vaak een actief beleid om iedereen te laten inenten. Cardiologie, dagopname en longziekten-afdelingen doen dit over het algemeen veel minder. Op de afdelingen van klinische geriatrie en acute zorg is er helemaal geen sprake van beleid rondom de griepprik.
Onregelmatige diensten
De griepprik is extra belangrijk voor mensen die onregelmatige diensten draaien. Hun immuunsysteem raakt ontregeld door het verstoorde (slaap)ritme, waardoor ze extra vatbaar zijn voor griep. Maar uit onderzoek van het RIVM blijkt dat maar weinig verpleegkundigen, verzorgenden en ander medisch personeel zich laten inenten.
Wat vindt u?
Onder veel verpleegkundigen is de prik al tijden een punt van discussie. V&VN benadrukt het belang van inenten, terwijl NU’91 het juist een persoonlijke keuze vindt. Wat vindt u: zouden alle medewerkers in de gezondheidszorg verplicht een griepprik moeten halen, of gaat dit te ver? Breng uw stem uit en laat onderaan een reactie achter.
Bron: nursing.nl