Hondenbezitters pas op: slakken kunnen levensgevaarlijk zijn voor uw hond

Getty Images

Voor honden schuilt soms een glibberig gevaar in het groen, want slakken kunnen een ernstige bedreiging vormen voor de gezondheid van uw hond.

Franse hartworm

De slak werkt als de gastheer van de Franse hartworm. Volgens de Hondenbescherming is de concentratie van deze parasiet het hoogst op de Hoge Veluwe, bij de Oostvaardersplassen en in Den Haag. Toch moet u overal in Nederland alert blijven op besmettingen, omdat honden en vossen de worm met hun uitwerpselen door het hele land verspreiden.

Levenscyclus

Het leven van de Franse hartworm doorloopt een kringproces. Eerst leeft de worm als een larve binnenin een slak. Wanneer een hond een met larven besmette slak opeet of zijn slakkenspoor oplikt, komen de larven in de darmen van de hond terecht. Vervolgens dringen de larven zich door de darmwand heen richting de bloedvaten. Via de bloedbanen komen ze in het hart of in de longen terecht, waar ze uitgroeien tot een dunne, volwassen worm. Deze kunnen tot drie centimeter lang worden. De volwassen worm legt eitjes, die de hond met zijn ontlasting uitscheidt. Slakken en honden die de poep opeten, nemen deze larven weer op.

Symptomen

Een besmetting kan bij uw hond soms lastig te herkennen zijn, omdat de bijbehorende verschijnselen niet altijd duidelijk zichtbaar zijn. Ook treden deze vaak pas laat na de infectie op. Toch is het belangrijk om alert te blijven op kleine symptomen. Zonder behandeling kan de worm namelijk tot hartfalen en longproblemen leiden. U kunt een infectie herkennen aan de volgende verschijnselen:
•    Hoesten
•    Ademhalingsproblemen
•    Bloedingen in de huid, oogwit of longen
•    Vermoeidheid
•    Weinig of geen eetlust
•    Traag helende wondjes

Preventie

Tijdens een wandeling kan uw viervoeter er ongezien toch een opeten. Om de kans op besmetting zoveel mogelijk te verkleinen, kunt u uw hond het beste elke maand laten ontwormen. Zo bestrijdt u een infectie voordat u weet dat die er is. Daarbij is het verstandig om de uitwerpselen van uw hond op te ruimen om verdere verspreiding van eventuele larven te voorkomen. Als uw tuin een populaire bestemming onder de slakken is, kunt u overwegen om ze op niet-giftige wijze te bestrijden.

Wat moet u doen als uw hond een slak heeft opgegeten?

Heeft uw hond een slak achter de kiezen of heeft u een vermoeden? Raadpleeg dan de dierenarts. Om te controleren of uw hond met de worm is geïnfecteerd, kan die een ontlastingsonderzoek uitvoeren of een sneltest doen op bloed. Eventuele infecties zijn met medicatie te behandelen.

Auteur