Grote verschillen heupoperaties

Getty Images

De patiënt die in het slechtste ziekenhuis een nieuwe heup krijgt loopt in vergelijking met het beste ziekenhuis tien keer meer kans op wondinfecties. Zorgverzekeraar VGZ zocht het uit, maar houdt het nog even geheim.

De kwaliteit van de zorg verschilt enorm per ziekenhuis of kliniek. In een poging om de zorg te verbeteren heeft zorgverzekeraar VGZ uitgezocht welk ziekenhuis of kliniek het goed doen en welke niet. VGZ deed het onderzoek met informatie van specialisten, patiëntenverenigingen en de eigen declaraties van heroperaties. Uit dit onderzoek, dat het AD vandaag publiceerde, blijkt dat de kans op een heroperatie bij het slechtste ziekenhuis acht keer groter is dan bij het beste en de kans op een wondinfectie bij het slechtste ziekenhuis tien keer groter dan bij het best scorende ziekenhuis.

Nog even geheim

Zorgverzekeraar VGZ houdt nog even geheim wel ziekenhuis de beste zorg levert en welk het minder goed doet. Eerst krijgen de zorginstellingen de kans de zorg te verbeteren. Wel verwacht Rob van Damme, directeur kwaliteit en innovatie bij VGZ, dat de gegevens voor 1 november openbaar zullen zijn. Naast de heupoperaties zullen ook de resultaten van knie en staaroperaties publiek worden. Uiteindelijk wil VGZ van 30 behandelingen de resultaten van de verschillende ziekenhuizen en klinieken openbaar maken.

Kanttekeningen

De Nederlandse Orthopedie Vereniging zet ondertussen kritische kanttekeningen bij de resultaten van VGZ. Volgens Rob Nelissen, vicevoorzitter van deze vereniging, is zondermeer vergelijken van resultaten niet goed mogelijk. Volgens hem doen sommige klinieken geen heupoperaties bij diabetici en 75-plussers, dan is de kans op complicaties ook kleiner.

Nederlandse Patiënten en Consumenten Vereniging

De Nederlandse Patiënten en Consumenten Vereniging is blij met het onderzoek van VGZ. Wel ziet de NPCF graag dat alle zorgverzekeraars dezelfde onderzoeksmethodiek gebruiken zodat een ziekenhuis bij de ene zorgverzekeraar niet veel beter of slechter scoort dan bij een andere zorgverzekeraar die dezelfde behandeling onderzocht.

Bron 
  • Proud to be Senior