Pensioenfondsen staan er weer iets beter voor

Getty Images

De stand van de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is eind februari weer iets gestegen ten opzichte van een maand eerder. Maar het evenwicht is wankel.

De pensioenbarometer van AOW Hewitt stond eind februari op 106 procent, dat is 3 procent meer dan een maand eerder. De pensioenbarometer geeft de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen aan. De dekkingsgraad is nu weer iets meer dan het minimum van De Nederlandse Bank van 105 procent. Indexeren mag nog steeds niet. Dan moet de beleidsdekkingsgraad, die de rekenrente van de afgelopen 12 maanden als uitgangspunt heeft, meer zijn dan 110 procent. De beleidsdekkingsgraad bleef echter net als in januari steken op 109 procent.

Wankel evenwicht

Dat de dekkingsgraad met 3 procent gestegen is, komt door de aandelen die flink in waarde toenamen en door de rente op tienjaarsleningen die iets hoger lag dan een maand er voor. Het evenwicht is wankel, dalen de aandelenkoersen weer, dan leveren de pensioenfondsen weer in op hun dekkingsgraad. Het is voorlopig nog niet gedaan met de onzekerheid.

Bron 
  • Proud to be Senior