Mogelijke proef met zelfdodingspil

Getty Images

Coöperatie Laatste Wil en de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde pleiten voor een proef met een pil voor mensen die een einde aan hun leven willen maken, maar niet in aanmerking komen voor euthanasie.

Verschillende leeftijdsgrenzen

De twee organisaties willen dat mensen volledige autonomie krijgen over hun levenseinde. Volgens de NVVE moeten personen van 75 jaar en ouder vanaf 2017 een dodelijk middel krijgen, als ze geweigerd worden voor euthanasie. Een arts moet wel controleren of het dodelijke middel mag worden gegeven.

Wetsvoorstel

De Coöperatie Laatste Wil zou nog een stap verder willen gaan en het dodelijke middel beschikbaar stellen aan mensen vanaf 18 jaar. Ook komt er dan geen arts meer aan te pas, maar een begeleider van de coöperatie zelf. Kamerlid Pia Dijkstra (D66) wil nog dit jaar met een wetsvoorstel komen waarin senioren zelf beschikken over hun levenseinde. Haar partij pleit voor een leeftijdsgrens van 80.

Begin 2016 kwam de commissie Schnabel tot de conclusie dat een zelfdodingspil niet nodig is. Toch zijn de twee organisaties het oneens met die uitspraak. Uit onderzoek in 2008 bleek dat driekwart van de Nederlanders de beschikbaar van zo'n pil een goed idee vinden.

Bron: AD, Nieuwsuur