Helft ouderen vindt IBAN irritant

IBAN-nummer vanaf vandaag verplicht

Getty Images

De helft van alle ouderen vindt de invoering van de lange IBAN-nummers maar niks. Het onthouden van het oude banknummer met negen cijfers ging nog net, maar het lange IBAN-nummer is te moeilijk.

Banken en maatschappelijke organisaties bereiden burgers voor op de invoering van het internationale banknummer IBAN. Vanaf vandaag is het gebruik van het IBAN-nummer verplicht. Banken wijzigen vanaf vandaag niet meer automatisch het oude bankrekeningnummer in het nieuwe 18-cijferige IBAN-nummer.

Helft ouderen is voorbereid

Volgens een onderzoek van de ouderenorganisatie ANBO is de helft van de ouderen is voorbereid op het nieuwe bankrekeningnummer, 20 procent gedeeltelijk en toch nog een flinke groep niet. Vooral de laatste groep krijgt het lastig. Gebruiken zij vanaf vandaag nog het oude bankrekeningnummer, dan komt de overschrijving onverwerkt terug en loopt de betaler de kans op betalingsachterstand met eventueel financiële gevolgen.

Wat is uw IBAN-nummer?

Er zijn een aantal manieren om er achter te komen wat het IBAN-nummer is dat u moet gebruiken. U kunt bellen: 0900 422 62 42, of een sms sturen naar 4226 met u bankrekeningnummer en u ontvangt uw IBAN-nummer retour. Het meest gemakkelijk is natuurlijk om op uw afschriften te kijken of gebruik te maken van www.zowerktiban.nl. Wilt u zich nog eens op eenvoudige wijze laten uitleggen wat IBAN is kijk dan eens op Steffie.nl.

Bron 
  • Proud to be Senior