Ei hoort erbij!

Getty Images

Vier de lente met verrassende eier­gerechten.

1. Vegetarische curry met ei, aardappel en rijstballetjes

Voor 2 personen. Bereidingstijd 30 minuten.
• 1 ui • 2 teentjes knoflook • 600 g aardappelen • 250 g sperziebonen • 75 g kleefrijst • 1 dl kokosmelk • 1½ el rijstolie • 1½ el ­Indiase ­milde currypasta (pot) • ½ groentebouillontablet • 1 bosuitje • 2 eieren (middelgroot) • ½ el fijn­geknipte bieslook • vers­gemalen peper en zout

Pel en snipper de ui en de knoflook. Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Maak de sperziebonen schoon en breek ze doormidden. Kook de rijst in 50 ml kokosmelk en 150 ml water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Neem de pan van het vuur. Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui met de knoflook 5 minu­ten op een laag vuur. Voeg de curry­pasta en de aardappelblokjes toe en schep alles goed om. Voeg de verkruimelde bouillontablet, 150 ml heet water, de rest van de kokos­melk en peper en zout toe. Laat de curry met de deksel op de pan 15 minuten zachtjes koken. Vorm intussen van de rijst 6 balletjes (ø 3 tot 4 cm). Maak het bosuitje schoon en snij het in ringetjes. Schep de sperzie­bonen door de curry en kook ze in 7 minuten net gaar. Kook intussen de eieren in 8 tot 10 minuten hard en pel ze. Verdeel de curry over diepe borden of kommen, strooi de bosui en de bieslook erover en leg in elke kom een gehalveerd ei en twee rijstballetjes. Serveer de resterende balletjes erbij.
Tip: De rijstballetjes kun je ook van tevoren maken. Ze worden namelijk lauwwarm of koud bij de curry geserveerd. Het is ook lekker om de balletjes door gemalen kokos te rollen.
Per portie 665 calorieën.

Ook lekker met vis
Je kunt deze curry ook met vis ­maken. Vervang de eieren door 200 g in stukjes gesneden witvisfilet of zalm. Kook de vis de laatste 5 minuten op een laag vuur mee.
Ook met de groenten kun je volop ­variëren. Vervang de sperzie­bonen bijvoorbeeld door plakjes wortel, peultjes of sugar snaps, stukken ­snijboon of blokjes meiknol. Of kies geen gewone ­aardappelen maar ­zoete aardappelen. Zo krijgt de ­curry steeds weer een andere smaak…

2. Courgettemousse met verse ­geitenkaas, walnoot, taugé en ei

Voorgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 20 minuten.
• 1 sjalot • 1 teentje knoflook • 1 kleine courgette • 1 el olijfolie • 40 g verse geitenkaas • 2 kleine eieren • 4 plukjes taugé (garnering) • 1½ el gepelde walnoten • versgemalen peper, zout • ook nodig: staafmixer of keukenmachine

Pel en snipper de ­sjalot en knoflook. Snij de ­courgette in blokjes. ­Verhit de olie in een kleine pan en fruit de sjalot en knoflook in 5 minuten glazig. Doe de courgette erbij, voeg 2 eetlepels water toe en ­breng op smaak met peper en zout. Stoof de courgette in 5 minuten gaar. Pureer het ­mengsel met een staafmixer en laat het afkoelen. Roer daarna de kaas erdoor. Verdeel de mousse over 4 glaasjes en laat het in de koelkast in 30 minuten opstijven. Kook de eieren in 8 tot 10 minuten hard, pel ze en snij ze in de lengte doormidden. Zet in elk glas een half ei en garneer met taugé en walnoten. Lekker met geroosterd brood.
Per stuk 145 calorieën.

Tip: Dit gerecht kun je ook goed van tevoren bereiden. Maak de mousse ’s morgens en zet hem zolang in de koelkast. Verdeel vlak voor het serveren ei, taugé en walnoten erover.

3. Ham-kaastoastjes met kwartelei

Getty Images

Voor 4 stuks. Bereidingstijd 15 minuten.
• 4 dikke sneetjes witbrood • 2 plakken schouderham • 30 g geraspte belegen boerenkaas • 2 tl olijfolie • 4 kwarteleitjes

Verwarm de grill voor. Snij uit de sneetjes brood 4 mooie vierkantjes en rooster ze in de brood­rooster of onder de grill lichtbruin. Leg de sneetjes naast elkaar op een bakblik. Beleg elk sneetje met een half plakje ham en verdeel de kaas erover. Verhit de olijfolie in een kleine koekenpan met anti-aanbaklaag en bak van de kwarteleitjes 4 spiegeleitjes. Schuif gelijktijdig het bakblik in de oven en laat de kaas onder de hete grill smelten (dit gaat heel snel). Neem het bakblik uit de oven en leg op elk boterhammetje een kwarteleitje. Schuif ze nog
1 minuut onder de hete grill.
Per stuk 165 calorieën.

Franse tosti
Een Franse variant maak je zo. Verdeel over 4 uitgesneden sneetjes brood 30 g geraspte gruyèrekaas, leg daar de ham op en dek het af met 4 sneetjes brood. Bak de tosti’s in een beetje boter aan beide kanten lichtbruin. Leg op elke tosti een kwartel-­spiegeleitje.

4. Broccolisalade met ei en Parmezaan

Voor 2 personen (koken voor 4: verdubbel dan de ingrediënten). Bereidingstijd 25 minuten.
• 350 g broccoli • 1 teentje knoflook • 4 el olijfolie • 1 el azijn met (Provençaalse) kruiden • 1 tl grove mosterd • 2 eieren • 2 takjes koriander • 125 g gemengde bladsla • 20 g Parmezaanse kaas (schilfertjes) • 2 volkoren pistolets • versgemalen peper en zout

Snij de broccoliroosjes van de stronk en verdeel ze in gelijke ­kleine roosjes. Pel en snipper de knoflook. Verhit 1½ el olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de broccoliroosjes al ­omscheppend 3 minuten. Voeg de knoflook toe en bak ­alles totdat de broccoli beetgaar is (blijf omscheppen!). Laat de broccoli afkoelen. Klop intussen van de rest van de olijfolie, de azijn en de mosterd een dressing en voeg naar smaak peper en zout toe. Kook de eieren in 7 minuten half zacht (of naar wens in 9 minuten hard). Giet ze af, laat ze schrikken onder koud water en pel ze. Pluk de blaadjes koriander van de steeltjes. Verdeel de broccoli en de bladsla over 2 borden en druppel de dressing erover. Leg op elk bord een ei en maak het met een vork stuk, zodat het in stukken uiteenvalt. ­Verdeel de korianderblaadjes en de Parmezaanse kaas eromheen. Serveer de salade met de pistoletjes.
Per persoon 490 calorieën.

Italiaanse salade
Wil je dit gerecht een Italiaans ­tintje geven? Vervang dan de ­broccoli door 250 g gehalveerde kerstomaatjes, roer geen ­kruidenazijn maar balsamico-azijn door de olie, en verdeel in plaats van de schilfertjes Parmezaanse kaas een in ­stukjes geplukte buffel­mozzarella over de salade. Serveer de ­salade met ­ciabattabrood. Buon appetito!

Trek in een eitje? Doe inspiratie op en download ons gratis receptenboekje op www.plusonline.nl/eigids

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine