Pepparkaka

Heerlijke traditionele koekjes uit Zweden Pepparkaka zijn koekjes die traditioneel volgende maand tijdens het Lucia-feest op 13 december in Zweden wordt gegeten. In elke stad verschijnt Lucia ´s ochtends vroeg, gekleed in een witte jurk met rode ceintuur en een kaarsenkroon in het haar. Al zingend kondigt zij symbolisch de terugkeer van het licht aan. Haar zingend gevolg bestaat uit een schare lichtjes en sterren dragende ‘ maagden’ en jongens – en aan het einde van de optocht lopen kleine kabouters met lantaarns. Bij de Lucia optocht hoort ook de staljongen Staffan, die de mythe van de martelaar Stefanos verpersoonlijkt. Op de Lucia-dag worden traditioneel peparkaka en Lussekatter gegeten, (saffraangistgebak), waarbij koffie of warme glögg (warme rode wijn met kruiden, zoals bij glühwein, maar met een scheut Aquavit en een paar amandelen) gedronken wordt. Het Lucia feest wordt in Zweden net zo uitbundig gevierd wordt als het midzomerfeest en kerst. Tot op de dag van vandaag heerst de gedachte dat de Lucia-nacht de langste nacht van het jaar is – wat ook volgens de oude kalender tot 1753 het geval was – en het licht langzaam weer zijn intrede doet. In Zweden wordt met dl in plaats van met grammen gewerkt. Afwegen gaat in een maatkan, niet op de weegschaal.Maak het deeg een dag voor het bakken.

Ingrediënten

  • Benodigdheden
  • 2,5 dl bruine basterdsuiker
  • 1 dl lichte of donkere stroop (uit potje, geen schenkstroop)
  • 200 gram boter of margarine
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 2 theelepels kruidnagelpoeder
  • 2 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • circa 8,5 dl tarwebloem
Auteur