We gaan picknicken

Getty Images

De perfecte picknick: spreek met wat vrienden af en maak allemaal iets lekkers om mee te nemen. Keuze genoeg met deze snelle, makkelijke recepten.

1. Frisse rijstsalade met zalm

Voor 4 personen.
Bereidingstijd 30 minuten
(+ afkoelen).

• 200 g Surinaamse rijst • 1 blik (wilde) roze zalm (418 g) • 150 g doperwtjes (diepvries) • 1 rode ­paprika • ½ komkommer • 2 bos­uitjes • 1 limoen • 5 el olijfolie
• 1 tl groene pepersaus • vers­gemalen peper en zout

Kook de rijst met wat zout volgens de aanwijzingen op de ­verpakking. Giet de rijst af en laat ’m goed droog­stomen (schep tijdens het afkoelen geregeld om). Laat intussen de zalm uitlekken en verdeel de vis in stukjes. Kook de doperwtjes 4 minuten in wat water, giet ze af, spoel ze met koud water en laat ze uitlekken. Snij de paprika in piepkleine blokjes. Halveer de komkommer in de lengte,  schraap met een theelepel de zaadjes eruit en snij de komkommer in kleine stukjes. Snij de bosuitjes in dunne ringen. Rasp de schil van de ­limoen dun af en pers de vrucht uit. Klop een dressing van de ­limoenrasp, het limoensap, de olijfolie, de ­pepersaus en (naar smaak) peper en zout. Schep de groenten, de zalm en de dressing voorzichtig door de rijst. Doe de rijstsalade in een goed afsluitbare doos en laat hem in de koelkast minstens een uur op smaak komen. Neem de salade mee in een koelbox.
Per persoon 485 calorieën.

Getty Images

Zalmsandwiches
Een lekkere sandwich mag niet ontbreken tijdens een picknick. Deze snelle zalmsandwiches maak je in een handomdraai. Snij de korstjes van 8 witte, vierkante boterhammen. Bestrijk de helft van de boterhammen met kant-en-klare zalmsalade (of beleg ze met gerookte zalm) en leg er wat plakjes komkommer en tomaat op. Bestrooi met fijngeknipte -dille en leg er een mooi blaadje sla en de andere helft van de boterhammen op. Snij de sandwiches schuin doormidden en verpak ze per stuk stevig in huishoudfolie.

2. Wraps met kip en mango

Voor 4 personen.
Bereidingstijd 20 minuten.

• 250 g kipfilet • 1½ el Indiase milde currypasta (pot) • 1 kleine mango • 1 dun bosuitje • 4 flour tortilla’s (supermarkt) • 4 el crème fraîche light • 25 g rucola • 4 el kerrie-ananassaus (kant-en-klaar) • vers-gemalen peper, zout • Ook nodig: 4 cocktailprikkers of keukentouw

Snij de kipfilet open en wrijf het vlees in met de currypasta en ­peper en zout naar smaak. Bak hem in een koekenpan met anti-aan­baklaag aan beide kanten in ongeveer 7 minuten bruin en gaar. Neem de kipfilet uit de pan, laat hem afkoelen en pluk het vlees met twee vorken in lange dunne repen. Snij de mango ook in lange dunne repen en het bosuitje in dunne ringen. Bestrijk elke tortilla met crème fraîche. Verdeel er de rucola, kip, mango en bosui over. Lepel er de kerrie-ananassaus over en rol de wraps op. Steek ze vast met een cocktailprikker of bind er een keukentouwtje ­omheen. Verpak elke wrap apart in huishoudfolie en leg ze naast elkaar in een koel­kastdoos. Bewaar ze tot gebruik in de ­koelkast en neem ze mee in de koelbox.
Per persoon 325 calorieën.

Getty Images

Pittige kipkluifjes
Hou je van hartig? Pittige kluifjes smaken ook koud -heel lekker. Maak een -marinade van 1 el milde -currypasta, 1 uitgeperst teentje knoflook, 1 theelepel pittige paprikapoeder en -peper en zout, en schep het mengsel door 600 g -naturel kip-tv-sticks (kipkluifjes of -vleugeltjes). Marineer de kluifjes 1 uur in de koelkast en bak ze al omscheppend in hete olie bruin. Voeg dan 3 eetlepels water toe en bak ze in circa 15 minuten gaar.

3. Gehakttaartje

Voor 4 personen.
Bereidingstijd 30 minuten
(+ 25 minuten oventijd).

• 1 kleine ui (gesnipperd) • ½ el olijfolie • 250 g rundergehakt • 2 tl kerrie-poeder • 1 tl gemalen -komijn • 1 tl gemalen koriander • 1 kleine stevige appel (grof-geraspt) • 2 el havermout • 8 velletjes hartig taartdeeg (diepvries), ontdooid • versgemalen peper, zout • Ook nodig: 4 met boter ingevette -souffléschaaltjes met een inhoud van 175 ml.

Verhit de olie en fruit de ui 3 minuten op een halfhoog vuur. Voeg het gehakt en de kruiden toe (kerrie, komijn en koriander) en bak het vlees al omscheppend bruin en rul. Schep de appel erdoor, 75 ml water, de havermout en naar smaak peper en zout. Laat het mengsel 10 minuten zachtjes sudderen en schep het geregeld om. Daarna helemaal laten afkoelen. Verwarm de oven voor (200 °C). Ontdooi het taartdeeg en bekleed de 4 soufflé­schaaltjes met 4 plakjes deeg. Verdeel het gehaktmengsel erover en dek af met de resterende deegvelletjes. Snij de overhangende randen weg en druk de randen aan. Bestrijk de taartjes met water en bak ze 10 minuten. Temper dan de oven tot 180 °C en bak ze nog circa 15 minuten. Wordt de bovenkant te donker? Dek de taartjes dan af met aluminiumfolie. Laat ze helemaal afkoelen voordat ze ingepakt worden.
Per persoon 425 calorieën.

Getty Images

4. Pannenkoekjes met frambozen

Voor 4 personen.
Bereidingstijd 20 minuten
(+ opstijven).

• 1 sinaasappel • 1½ el fijne tafelsuiker • 250 g mascarpone • 125 g frambozen • 4 pannenkoeken of flensjes • Ook nodig: 8 kleine, gekleurde papieren servetten

Rasp de schil van de sinaasappel dun af en pers 2 eetlepels sap uit de sinaasappel. Roer het sap, de rasp en de suiker door de mascarpone. Spoel de frambozen voorzichtig af en dep ze droog met keuken­papier. Leg de pannenkoeken naast elkaar. Schep het mascarpone­mengsel op één helft van de pannenkoeken. Verdeel de frambozen erover en rol de ­pannenkoeken op vanaf de kant waar de ­mascarpone op zit. Leg de pannenkoeken afgedekt in de koelkast en laat ze opstijven. Snij vlak voor vertrek de ‘rafelige’ uiteinden eraf en snij elke pannenkoek in vier delen. Knip de servetten eenmaal door en vouw er lange repen van. Wikkel om elk pannenkoek­rolletje zo’n servetreepje.
Per persoon 485 calorieën.

Getty Images

Fruitsalade
Meng 200 g in vieren gesneden aardbeien, 100 g frambozen, 100 g blauwe bessen en 150 g -rode bessen. Voeg het sap en de rasp van 1 limoen toe, 2 el fijne suiker en 2 el in ragdunne reepjes gesneden basilicum. Klop 50 ml vanillevla met 150 mascarpone los en serveer dit bij de salade. Neem de fruitsalade en de vanille-mascarpone gekoeld mee

 

 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine