Het WWW: Bodemloze informatiebron

Op internet kun je je eindeloos vermaken, maar ook voor serieuzere onderwerpen is het een ideaal medium. Zo is informatie over geschiedenis, cultuur en natuur nu voor iedereen binnen handbereik.

Wat internet zo bijzonder maakt, is dat je er alles op kunt vinden. Van wetenschappelijke publicaties tot filmpjes over appeltaart bakken op een houtvuur, en van de paparazzi-foto’s van wereldsterren tot het laatste inzicht over het ontstaan van het heelal. Welke interesses je ook hebt, op het wereldwijde web kun je er alles over vinden.

Onze geschiedenis
Je zou het misschien niet verwachten van zo’n eigentijds medium, maar het internet staat ook bol van de nostalgie. Neem nu www.geheugenvannederland.nl met volop foto’s en informatie over het Nederlandse culturele erfgoed. Het zijn de gedigitaliseerde collecties van archieven, musea en bibliotheken, gerubriceerd naar thema’s en webexposities. Het thema ‘Media en communicatie’ bijvoorbeeld herbergt een schat aan film- en televisiefragmenten van vroeger, zoals het eerste Ster-reclameblok, uitgezonden op 2 januari 1967. De web-expositie ‘In het spoor van de oorlog’ laat bijzondere objecten zien die gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog illustreren of symboliseren, zoals een foto van een kinderwagen met een dubbele bodem, waarmee illegale kranten en wapens werden vervoerd. Je kunt ook zoeken op trefwoord. Een zoekactie met de term Olympische Spelen levert meer dan vijfduizend objecten op, waaronder veel fotomateriaal van de Olympische Spelen in Nederland in 1928.

Op www.entoen.nu is de Nederlandse geschiedenis gerangschikt volgens de canon van Nederland, een lijst die een overzicht geeft van de vaderlandse cultuur en geschiedenis – vanaf de hunebedden tot en met de Europese Unie. De site is bijzonder leerzaam: over ieder onderwerp vind je achtergrondinformatie, links naar andere websites, boeken-, film- en museumtips en verwijzingen naar regionale canons. De regionale canons geven weer wat iedereen over zijn of haar streek zou moeten weten. Denk aan de mijnsluitingen in Limburg of de opkomst van het strandtoerisme in Scheveningen.

GebouwKijkje in de toekomst
Weten hoe het station in Rotterdam er na de verbouwing uit komt te zien? Of hoe een woonwijk in aanbouw straks wordt? Op internet zijn talloze foto’s en filmpjes beschikbaar die een bijna levensechte weergave bieden van de toekomstige aanblik van gebouwen en andere projecten. Zo kun je een virtuele rit maken met de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. De metrolijn heeft een eigen kanaal op www.youtube.com, waarop dit filmpje en journaals over het project te zien zijn.

Het nieuwe NS-station in Rotterdam is te zien op www.rotterdamcentraal.nl. Zoek andere grote stationsprojecten via www.prorail.nl. Mooie voorbeelden van toekomstige woonwijken zijn te vinden op www.houkepoortsneek.nl/tour en op www.dewaalsprong.nl.

Alles over boeken en schrijvers

Lezers krijgen er nooit genoeg van: lezen en lezen over lezen. Alles over boeken, auteurs en literatuur vinden ze op de site www.literatuurplein.nl. Er is ook een tijdlijn te vinden, waarop je per jaartal kunt zoeken op geboorte- en sterfdata van auteurs en op verschenen boeken in een bepaald jaar.

Altijd actueel is de boekenwebsite van NRC Handelsblad (www.nrcboeken.nl) met nieuws, recensies en interviews. Leuk om te zien zijn de panoramafoto’s van werkkamers van schrijvers, met onder andere de vitrine met schedels in de werkkamer van Midas Dekkers (klik op Series > Zie de schrijvers werken).

Weet je niet meer wat te lezen? Ga dan naar http://romanadvies.bibliotheek.nl. Kies of je wilt zoeken op auteur of op titel en vul de naam in van een van je favoriete schrijvers of de titel van een boek dat je met plezier hebt gelezen. Je kunt de aanbevelingen beïnvloeden door te kiezen voor een meer of minder verrassend advies. Klik daarna op adviseer. Het systeem doet vervolgens een aantal suggesties.

BoekenDiversiteit van natuur en cultuur
Met de hele wereld onder de muisknop is diversiteit bij uitstek een thema om informatie over te verzamelen. Om te beginnen bij de Nederlandse natuur: de website www.nederlandsesoorten.nl geeft een overzicht van alle planten en dieren die in Nederland voorkomen, of ze nu dagelijks worden gezien of slechts sporadisch. Wie geïnteresseerd is in de natuur zal ook www.natuurinformatie.nl waarderen, met onder andere een dierenbibliotheek op alfabet, compleet met foto’s. De website http://tolweb.org/tree/ geeft inzicht in de biodiversiteit in de hele wereld. Op de startpagina staat een levensboom, waarvan de wortels bestaan uit de allereerste organismen, zoals bacteriën, en de takken uit vlinders en amfibieën. De boom geeft zo de loop van de evolutie weer.

Een mooi startpunt om meer te weten te komen over andere culturen is de site www.svcn.nl van de Stichting Volkenkundige Collectie Nederland, die naar eigen zeggen het culturele erfgoed van de acht  musea voor volkenkunde uit zijn schone slaap wekt. De objecten die op de site zijn te zien spatten werkelijk van het scherm, zoals fetishbeelden uit Congo, zandschilderingen uit Australië en een speelgoedvliegtuig uit Indonesië. Verder geeft de kleurrijke site een overzicht van tentoonstellingen in de musea.

RomeZoom in op de wereld
Fascinerend voor iedereen: je eigen straat zien vanuit de lucht. Via Google Maps kan het. Sterker nog: je kunt vrijwel iedere straat in Nederland en het buitenland bekijken. Ga terug naar je geboorteplaats, bekijk de straat van verre vrienden en bezoek leuke vakantiestekjes van vroeger.

Ga naar http://maps.google.nl. In het zoekveld bovenaan de pagina tik je het gewenste adres in. Google Maps zoomt nu in op de plattegrond van de omgeving van het adres. Klik op Satelliet voor een luchtfoto. Zoom eventueel nog wat verder in door op het plusje te klikken. Met de pijltjes rondom het handje kun je de foto verschuiven. Het is fascinerend hoeveel details je kunt zien: voetpaden, geparkeerde auto’s, bomen en struiken. Bedenk wel dat het gaat om foto’s van een tijdje geleden.

Ook leuk is om de optie Earth aan te klikken en in te zoomen, waardoor je het beeld meer op straatniveau ziet en her en der gebouwen in 3D kunt tegenkomen. Nog meer mogelijkheden heeft Google Earth, een programma dat je eerst moet downloaden op je computer.

Lees ook de andere artikelen in onze special: Haal alles uit uw computer!

  • Nieuwe computer, wat heb ik allemaal nodig?
  • Tips & Trucs: De beveiliging van uw computer
  • Internetbankieren: Baas in eigen bank
  • GPS en routeplanners: Vind de weg
  • Op internet kun je zelf beleggen
  • Meer dan Google: Informatie zoeken
  • Downloaden is leuk en kan veilig
  • Het WWW: Bodemloze informatiebron
  • Eindeloos spelen op uw computer!

 

Auteur