Op Werelderfgoedtoer door Duitsland

Reist u mee?

Getty Images

De werelderfgoedlijst van de UNESCO is een lijst met bijna 1000 natuurlijke en culturele schatten. Duitsland laat maar liefst 38 van deze werelderfgoederen optekenen. Genoeg redenen om uw auto naar het oosten te sturen, dachten we zo!

Om u niet te overweldigen met zoveel moois, heeft de redactie van Tix een selectie van negen bijzondere plekken gemaakt. Reist u mee?

Bamberg

Vanaf de 10e eeuw werd het Beierse stadje Bamberg een belangrijke schakel met Slavische volkeren, wat de architectuur in Noord-Duitsland en Hongarije sterk beïnvloedde. Aan het einde van de 18e eeuw werd Bamberg het centrum van de Verlichting, waarbij de stad gevierde personen als de filosoof Hegel en de auteur Hoffman aantrok. Het middeleeuwse stadsontwerp en de bouwwerken uit die tijd blijven nagenoeg intact.

Reichenau

Het kloostereiland Reichenau ligt in het Bodenmeer. In 724 werd hier een Benedictijns klooster gesticht, in de 9e tot 11e eeuw aangevuld met de kerken van Gregorius, Petrus en Paulus, en Maria en Marcus. Zoveel middeleeuwse kloosterarchitectuur op één plek is zeldzaam. Het klooster was tevens een artistiek centrum, wat heeft geresulteerd in indrukwekkende muurschilderingen en ornamenten.

Getty Images
   
Getty Images

  Bamberg                                                 Reichenau

Berlijn

De hoofdstad van Duitsland is een traktatie voor liefhebbers van cultuur en architectuur. De UNESCO heeft maar liefst drie plekken in Berlijn op de werelderfgoedlijst gezet: de modernistische woonwijken die tussen 1913 en 1934 werden gecreëerd, het indrukwekkende Museumsinsel in de rivier de Spree en de paleizen en parken van Potsdam.

Groeve van Messel

Deze voormalige mijn bij Darmstadt is de beste plaats ter wereld om het Eoceen te besturen. Dit tijdperk, waarin zoogdieren sterk evolueerden, begon 57 miljoen jaar geleden en eindigde 36 miljoen jaar geleden. De gevonden fossielen en de inhoud van magen geeft wetenschappers een goed beeld van de fauna in deze periode. Bezoekers vergapen zich hier niet alleen aan de fossielen van zoogdieren, maar ook aan de fossielen van insecten, planten, vogels en reptielen.

Getty Images
   
Getty Images

Museumsingsel Berlijn                              Potsdam

Regensburg

Aan de Donau in Beieren ligt Regensburg, een invloedrijk handelscentrum vanaf de 9e eeuw. Monumenten van culturele waarde omspannen twee millennia: van de Romeinse tot de gotische periode. Het stadsbeeld wordt nog steeds bepaald door architectuur uit de 11e tot 13e eeuw: smalle steegjes, degelijke vestingswerken en hoge gebouwen. U kunt zich geen mooiere binnenkomer in de stad wensen dan wandelend over de 12e eeuwse Oude Brug.

Bedevaartskerk van Wies

In een prachtige Alpenvallei op 100 kilometer van de Beierse hoofdstad München bevindt zich de Kerk van Wies. Dit meesterwerk van de Beierse rococostijl is ovaal van vorm, kleurrijk en uitbundig gedecoreerd. De aanleiding voor de bouw was een huilend Christusbeeld, waarvoor in 1738 een houten kapel werd gebouwd. Vanwege de niet aflatende stroom gelovigen werd tussen 1745 en 1754 het huidige werelderfgoed gebouwd.

Getty Images
   
Getty Images

Regensburg                                              Wieskirche

Zeche Zollverein

Het werelderfgoed dat het dichtst bij Nederland ligt omvat de kolenmijn en het industriecomplex Zeche Zollverein in Essen. De UNESCO schat de architectonische waarde van de gebouwen, ontworpen in het tijdperk van de Moderne Beweging, hoog in. Zollverein was een van de modernste steenkolenmijnen ter wereld en bewijst hoe de zware industrie in 150 jaar opkwam, bloeide en weer onderging.

Lüpeck

Nederlandse plaatsen als Kampen, Zutphen en Arnhem lagen van de 14e tot en met de 16e eeuw op een belangrijke handelsroute. Het Hanzeverbond vergemakkelijkte import en export tussen landen aan de Oostzee en Noordzee. Het Noord-Duitse Lüpeck is een mooi voorbeeld van zo’n Hanzestad. De Marienkirche in Lüpeck is het mooiste voorbeeld van de zogeheten baksteengotiek. Ook bezienswaardig zijn de patriciërswoningen, de toegangspoorten tot de stad en zoutpakhuizen.

Getty Images
   
Getty Images

Zeche Zollverein                                       Lüpeck

Dom van Keulen

Ook goed bereikbaar tijdens een dagtocht is Keulen. Vanaf 1248 is er zeven eeuwen lang aan de Dom gebouwd – restauraties en uitbreidingen die al die tijd trouw bleven aan de originele bouwplannen. De westelijke gevel is de grootste kerkgevel ter wereld, geflankeerd door torens van elk 156 meter hoog. Afgezien van de schoonheid van het gebouw en de kunstschatten in haar interieur, bewijst de Dom van Keulen de blijvende kracht van het Europese christendom.

Getty Images

Dom van Keulen
Auteur