Wie weet raad: bezorgd om ‘gezellige’ borreltjes

Borreltjes
Getty Images

Ik zie er steeds meer tegenop om bij onze dochter en haar nieuwe vriend op bezoek te gaan. Hij houdt wel van een borreltje en zet mijn man aan tot meer alcoholgebruik dan goed voor hem is. Hoe rem ik het drankgebruik zonder de sfeer te bederven?

U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Praat met uw man

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen daden. Praat thuis met uw echtgenoot over uw zorgen en vraag hem er zelf op te letten dat zijn drankgebruik binnen de perken blijft. U zult er tijdens de ­bezoekjes aan uw dochter weinig aan kunnen doen, maar u kunt wel proberen uw man ertoe te brengen minder snel te drinken.

Mia Smits (69), Sevenum

Praat met uw dochter

Als praten met uw man niet helpt, overleg dan met uw dochter hoe u hier het beste mee kunt omgaan. Zij kan bijvoorbeeld met haar vriend afspreken dat hij uw man voortaan niet meer zo vaak ­inschenkt. Zij kan ook zorgen dat er een alcoholvrije variant van uw mans lievelingsdrank in huis is. Het is goed dat zij van uw zorgen afweet. Zij kan u helpen door ook eens tegen haar vader te zeggen: ‘zo is het wel genoeg, pa!’ Extra winst: zo bent u in de ogen van uw man niet meer de enige die ‘zeurt’!

Dorrie de Weever (56), Helmond

Niet zijn oppas

Stoort u zich aan zijn gedrag, of maakt u zich zorgen om zijn ­gezondheid? Maak hem in het eerste geval duidelijk dat u er last van hebt als hij zoveel drinkt. Zeg dat u tegen de bezoekjes aan uw dochter begint op te zien en dat u, als hij hiermee doorgaat, overweegt vaker alleen naar uw dochter te gaan. Misschien kunnen jullie samen een afspraak maken over wat ‘een redelijke hoeveelheid alcohol’ is. Stel voor dat u hem een seintje mag ­geven om hem te helpen zich daaraan te houden. Wanneer het u om zijn ­gezondheid gaat, kunt u uw ­ongerustheid ook kenbaar maken, maar daar moet u het bij laten. Uw man is geen klein kind en u bent geen oppas. Iedere volwassene weet dat veel alcohol schadelijk is.

Carolien de Bruijn (69), Zoetermeer

Wat is te veel?

Wat verstaat u onder ‘meer dan goed voor hem is’? Als u daarmee bedoelt dat hij het bij één glas moet houden, zoals gezondheidsdeskundigen adviseren, dan is dat wel erg weinig voor iemand die van een borreltje houdt. Is uw man iemand die pas een beetje loskomt als hij iets gedronken heeft? Gun het hem dat. Zolang hij zich niet misdraagt en geen auto hoeft te rijden, lijkt me er niet zoveel aan de hand.

Ed Noordeloos (58), Kekerdom 

Eigen verantwoordelijkheid

Wijs uw man op zijn verantwoor­delijkheid. U bent immers niet ­verantwoordelijk voor zijn gedrag.

Riet van de Loo (81), Haarlem

‘Nee’ leren zeggen

Ik zou me schamen als mijn vrouw voor mij regelde dat ik bij mijn dochter minder te drinken kreeg. Ik denk wel dat u uw zorgen met uw man moet bespreken. Maar hij moet zelf de keuze maken om niet mee te gaan in het drinkgedrag van zijn schoonzoon. En dus ‘nee’ leren zeggen.

Gerard Dirksen (85), Arnhem

Volgende keer: mijn nieuwe partner mist zijn kleinkind

Mijn partner heeft een zoon en een dochter uit een vorig huwelijk. Met zijn dochter is het, ondanks vele pogingen van zijn kant, na zijn scheiding nooit meer goed gekomen. Nu zij haar eerste kind heeft gekregen, mist hij ook het grootvaderschap. Hoe kan ik helpen het contact tussen hen te herstellen?

Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw volledige naam, leeftijd en woonplaats naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn, of mail naar redactie@plusmagazine.nl o.v.v. ‘hij mist kleinkind’. Doe dit voor 26 mei. Misschien staat uw brief dan binnenkort in deze rubriek.

Auteur