Twitter: wat is het en wat kunt u ermee?

Getty Images

Het fenomeen Twitter is de afgelopen jaren erg populair geworden bij internetgebruikers. Twitter is een website waarop u uw vrienden en de rest van de wereld in sms-stijl razendsnel kan laten weten wat u op dat moment aan het doen bent.

Twitteren

Twitteren is Engels voor kwetteren. Dat is wel een goede beschrijving van wat u met behulp van de website twitter.com kunt doen. Bedacht in 2006, maakte Twitter snel furore op de golf van populariteit van weblogs en gemeenschappen als Facebook. Waar weblogs gebruikt werden om uitgebreid je persoonlijke verhaal te vertellen en gemeenschappen om vrienden te maken en daar boodschappen mee uit te wisselen, ontplooide Twitter zich als een mengvorm op turbosnelheid.

De snelheid van Twitter komt vooral voort uit het feit dat berichten niet langer dan 140 karakters mogen zijn. Deze zogenaamde tweets zijn vergelijkbaar met een sms. In uw eigen Twitter-ruimte kunt u deze korte berichten plaatsen via internet: e-mail, de Twitter-site en speciale Twitterprogramma's. U kunt hiervoor ook smsjes vanaf uw mobiel  gebruiken. Twitterleden die zich bij uw Twitterpagina hebben aangemeld -volgers genoemd- kunnen uw ingetypte berichten direct ontvangen en lezen: via de website, maar ook via mail, of sms.

Op deze manier is het heel makkelijk anderen snel op de hoogte te houden van waar u mee bezig bent en nieuwtjes te delen. Juist deze snelheid heeft ervoor gezorgd dat Twitter onder andere populair is bij beroemde mensen als president Barack Obama en Koningin Beatrix. Ook veel sporters maken gebruik van Twitter, zoals tijdens de Tour de France. Daarnaast speelt Twitter regelmatig een belangrijke rol bij het snel verspreiden van actueel nieuws, zoals bij rampen.

Ook Plus Magazine heeft ook een eigen Twitter-account, met daarop onder andere het laatste nieuws over artikelen en andere onderwerpen van belang voor Plus Magazine-lezers. U kunt ons volgen via www.twitter.com/PlusMagazine en bijvoorbeeld reageren en reacties van de Plus redactie ontvangen. In het vervolgartikel Twitter mee met Plus Magazine leest u precies hoe u een Twitter-volger van Plus Magazine wordt.
 

Een Twitter-account maken

Het eerste wat u moet doen om te kunnen twitteren is een gratis account bij Twitter aanmaken:

  • Ga naar de website twitter.com.
  • Vul in het vak Nieuw op Twitter? bij Volledige naam uw voor- en achternaam in. Deze verschijnt in uw Twitter-profiel.
  • Vul bij E-mailadres een geldig e-mailadres van uzelf in. Gebruik een bestaand mailadres zodat u uw account kunt activeren en eventueel een vergeten wachtwoord opnieuw kunt aanvragen.
  • Vul bij Wachtwoord een zelfgekozen wachtwoord in. Maak dit wachtwoord niet te eenvoudig. Maak het 6 tekens of langer en gebruik hoofd- en kleine letters, met eventueel cijfers.
  • Klik op de knop Registreren op Twitter.

U ziet nu een overzicht van uw accountgegevens.

  • Als er iets niet goed is -zoals uw wachtwoord- ziet u hier een mededeling over en kunt u deze gegevens aanpassen. U krijgt automatisch een gebruikersnaam toegewezen. Als u een andere wilt, kunt u deze kiezen bij Suggesties.
  • Als u altijd op Twitter ingelogd wilt blijven op een computer: klik een vinkje voor Ingelogd blijven op deze computer. U bent dan altijd automatisch ingelogd en krijgt direct alle nieuwe berichten te zien van Twitteraars die u volgt. Wilt u dit niet? Klik het vinkje dan weg.
  • Lees eventueel de algemene voorwaarden en het beleid op het gebied van privacy, door de schuifbalk van het grijze kader met de voorwaarden te verslepen.
  • Als u klaar bent: klik op Mijn account aanmaken.

U ziet een voorbeeld van Twitter.

  • Klik op Volgende.
  • U ziet nu een lijstje met bekende en minder bekende personen die u eventueel kunt volgen.
  • Als u er iemand bij ziet staan die u graag wilt volgen: klik bij de naam op Volgen. Als u iemand bij nader inzien niet wilt volgen, kunt u uzelf ontvolgen: houd de muiswijzer op Volg je nu. Klik op Ontvolgen. Via Zoeken naar kunt u ook zelf zoeken naar andere Twitteraars. U kunt dit ook later doen.
  • Als u klaar bent: klik op Deze stap overslaan.

U kunt nu eventueel aangeven nog meer Twitteraars te willen volgen.

  • Klik op Deze stap overslaan.
  • U kunt op de volgende pagina op zoek gaan naar vrienden op Twitter via bijvoorbeeld Hotmail of Gmail. U kunt deze stap ook voor nu overslaan door niet te zoeken op vrienden en te klikken op Deze stap overslaan.

    U komt op een volgende pagina:

  • U kunt nu nog een afbeelding uploaden -bijvoorbeeld een foto van uzelf- door te klikken op de knop Afbeelding uploaden. U kunt onder Bio eventueel een kort stukje over uzelf typen.
  • Klik op Deze stap overslaan.

U komt nu op uw eigen Twitter-pagina.

Voordat u aan de slag kunt met Twitter moet u uw account nog activeren. Hiervoor haalt u uw e-mail binnen. Soms wordt Twitter-mail als spam gezien. Kijk dan in het vak ‘Ongewenste mail’ van uw mailprogramma om te zien of de mail daar staat. Of controleer uw spambox via webmail bij uw provider. Klik op de hyperlink bovenin de Twitter-mail voor activatie van uw account.

U komt nu op de inlogpagina voor uw Twitteraccount:

  • Typ uw inloggegevens in.
  • Klik op Inloggen.

Twitteren
Nu u officieel lid bent van de Twitter-gemeenschap kunt u meteen zelf beginnen met twitteren op uw eigen pagina. Dat gaat heel simpel:

  • U typt een bericht in het vak onder Nieuwe tweet opstellen. De teller geeft het aantal letters aan dat u nog over heeft.
  • Klik als u klaar bent op Tweeten.

De boodschap verschijnt meteen bovenaan de berichtenlijst van uw pagina. Uw volgers zullen de tweet ook zien. U heeft nu de basis van Twitteren onder de knie.

Behalve als u van monologen houdt, is het een goed idee uw Twitter-pagina aan familie, vrienden en bekenden door te geven. Op die manier kunt u uw laatste nieuwtjes delen. Hoe u dit doet, leest u in het artikel Twitter mee met Plus Magazine.

Als u klaar bent met Twitter, klikt u op het pictogram rechtsboven en daarna op Uitloggen.

In het vervolgartikel Twitter mee met Plus Magazine leest u meer over de leuke mogelijkheden van Twitter. Klik op deze link om meteen het volgende artikel te lezen en een volleerd Twitteraar te worden.