Voorkom dat je spaargeld minder waard wordt

Getty Images

Het geduld van spaarders wordt dit jaar op de proef gesteld. Terwijl de hypotheekrente stijgt, laat een hogere spaarrente op zich wachten. Wat kun je in de tussentijd doen voor meer rendement?

Stijgingen en dalingen bij de top spaarrentes

Deze week ging de rente voor een vrij opneembare spaarrekening fors onderuit. In plaats van 0,3% krijg je nu 0,22% over je spaargeld bank bij Big Bank. De hoogste spaarrente is nu in handen van het Renault Bank Direct uit Frankrijk. Daar krijg je nu 0,25%.

Tegelijkertijd hebben diverse Europese banken de spaarrente voor een deposito verhoogd. Zo krijg je nu 1,15% rente bij het Tsjechische J&T Banka als je je spaargeld 3 jaar vastzet in een deposito.

Voor de hoogste spaarrentes moet je tegenwoordig over de grens kijken. Gelukkig is sparen in het buitenland een stuk makkelijker geworden met de komst van spaarplatforms, zoals Raisin. Via een persoonlijke account open je eenvoudig één of meerdere spaarrekeningen in Europa. Volledig in het Nederlands en gedekt onder het Europese depositogarantiestelsel.

Negatieve spaarrente in Nederland

Kijken we naar de Nederlandse banken dan is de trend voor de spaarrente nog altijd dalend. Aan het begin van dit jaar hebben ABN AMRO en ING hun rente voor een vrij opneembare spaarrekening voor alle klanten op 0% gezet.

Vermogende mensen zijn al langer gewend aan een spaarrekening zonder rente. Zij moeten inmiddels vrezen voor een negatieve spaarrente. Bij de meeste Nederlandse banken betaal je -0,5% bij een saldo vanaf € 100.000,-.

Wat doet de spaarrente in 2022?

Nu de stijging van de hypotheekrente doorzet, wordt er met spanning naar de spaarbanken gekeken. Kunnen we dit jaar ook een stijging van de spaarrente verwachten?

De hoge inflatie zorgt er momenteel voor dat de rentes wereldwijd oplopen. Maar waar de hypotheekrente vooral de financiële markten volgt, wordt door spaarrente bepaald door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Daar betalen spaarbanken nog altijd -0,5% om overtollig kasgeld te stallen.

De ECB houdt de beleidsrente laag om de economie te stimuleren. Dit is echter steeds minder gewenst door de torenhoge inflatie. In onder ander de Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten verlagen centrale banken dit jaar de rentes om de economie af te koelen.

Mogelijk volgt ook de ECB in 2022 met een rentestap. Volgens Klaas Knot, president van De Nederlandse Bank (DNB) en tevens één van de beleidsmakers bij de ECB, zal dit op zijn vroegst in het vierde kwartaal van dit jaar zijn. Tot die tijd zal de spaarrente naar verwachting laag blijven en verder dalen.

Tips voor sparen met een hoger rendement

Ondertussen wordt uw spaargeld steeds minder waard, door de hoge inflatie en misschien wel een negatieve spaarrente. Hier zijn een aantal tips voor sparen met een hoger rendement. 

●    Open een vrij opneembare spaarrekening bij een spaar-specialist (tot 0,35%)
●    Bekijk het aanbod deposito sparen met diverse interessante Europese banken (tot 1,15%)
●    Kies voor sparen met voorwaarden, zoals maandsparen of een spaarverzekering. (tot 2,00%)
●    Of kies voor beleggen als je wat meer risico wilt en kunt nemen met een deel van je spaargeld