Gemeenten en vakbond werken samen aan goede arbeidsvoorwaarden binnen de zorg

Getty Images

Aanbieders, gemeenten en CNV Zorg & Welzijn willen gezamenlijk voorkomen dat medewerkers en mensen die zorg nodig hebben de dupe worden van teveel nadruk op een zo laag mogelijke prijs. Om dit te bewerkstelligen hebben ze afspraken gemaakt waarbij ze fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden centraal stellen bij de inkoop van huishoudelijke hulp.

Verscheidene gemeenten en zorgverzekeraars ondertekenen afspraken

Op verzoek van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft de Transitiecommissie Sociaal Domein in de persoon van Doekle Terpstra de afgelopen maanden met de betrokken partijen om de tafel gezeten om tot deze afspraken te komen. Deze afspraken zijn afgelopen maandag ondertekend door zorgaanbieders Cordaan, TSN Thuiszorg, TZorg, Vérian, Vierstroom Hulp Thuis en Zorgkompas, vakbond CNV Zorg & Welzijn en de gemeenten Amsterdam, Breda, Den Haag, Drimmelen, ‘s-Hertogenbosch, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam, Tilburg, Zaanstad, Zeist en de samenwerkende regiogemeenten Drechtsteden Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. Namens staatssecretaris Van Rijn gaat Doekle Terpstra in gesprek met andere Nederlandse gemeenten en zorgaanbieders om deze goede voorbeelden ook toe te passen.

Doel van de afspraken
Het doel is dat zoveel mogelijk gemeenten en zorgaanbieders deze zelfde werkwijze zullen gaan toepassen. Met de ondertekening van de afspraken bevestigen gemeenten, aanbieders en de vakbond dat de nieuwe zorg- en ondersteuningsverantwoordelijkheden van gemeenten mogelijkheden bieden om te het werk slimmer te organiseren, tegen lagere kosten en met behoud van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor medewerkers. Bijvoorbeeld door diensten als huishoudelijke hulp, begeleiding en in de toekomst verzorging logisch te combineren. In Rotterdam wordt deze manier van werken al met succes toegepast.
 

Auteur 
Bron 
  • Rijksoverheid