Uitgebloeide bloembollen weggooien? Zo kun je ze hergebruiken!

Bloembol
Getty Images

Nu het voorjaar bijna voorbij is, zijn de bloembollen uitgebloeid. Wat moet je eigenlijk doen met die bloembollen? Op deze manier kun je ze hergebruiken.

Resten verwijderen

Wanneer de bollen zijn uitgebloeid is het als eerste zaak om de verwelkte bloemkoppen te verwijderen. Vaak is dit eenvoudig af te breken, maar wanneer dit niet lukt is een schaar ook een uitmuntend hulpmiddel. Belangrijk is het om de steel nog wel even te laten zitten. Dankzij het groen van de steel wordt de bloembol nog enige weken gevoed. Dit zorgt volgend jaar voor een beter bloei-effect. Pas wanneer de steel gelig wordt of afsterft kun je de steel verwijderen met een schaar.

Laat de bollen zitten

Voor de rest heb je aan de meeste bollen niet veel werk. Het grootste deel van de soorten bloembollen (de zogenaamde verwilderingsbollen) kun je namelijk gewoon in de grond laten zitten. De bloemen gaan dan vanzelf in het voorjaar weer bloeien. 

Uitzonderingen

Heb je tulpen of hyacinten in de tuin staan? Deze vallen onder de gecultiveerde bloemsoorten, waarbij het wél handig is om de bollen uit de grond te halen. Zorg dat je de bollen met afgeknipte resten afgedekt op een droge en koele plek bewaart. Zo kun je ze later weer planten. Let op: er zijn twee soorten tulpen die je wel in de grond kunt laten zitten. Het gaat hier om de botanische en laagblijvende soorten. Deze vallen onder de verwilderingsbollen en hoeven daarom niet uitgegraven te worden.  

Tulpen zijn echter in de meeste gevallen eenjarig, en zijn daarom niet altijd geschikt voor meerjarig gebruik. Bij hergebruik van de tulpenbollen zul je aanzienlijk lagere kwaliteit tulpen zien. Om volgend jaar de mooiste tulpen in je tuin te krijgen is het verstandig om verse tulpenbollen aan te schaffen. 

Opnieuw planten

Wanneer mogen deze bollen dan weer de grond in?
Verstandig is het om dat ergens in november te doen. Zo hebben de bloembollen nog even de mogelijkheid om wortels aan te maken. Let wel op dat je de bollen niet plant in te natte grond. Als de bollen dan nog geen wortels hebben aangemaakt bestaat er namelijk de kans dat de bollen gaan rotten. Zoek daarom voor het planten een moment uit waarop de grond relatief droog is. 

Auteur