Bijziendheid steeds groter probleem

De invloed van beeldschermen op je ogen

bijziend ogen
Getty Images

Steeds meer oogartsen maken zich zorgen over groeiende slechtziendheid door overmatig schermgebruik. Kinderen die veel lezen of lang naar schermen staren, lopen vooral risico op slechtziendheid als ze op korte afstand naar een scherm kijken. Maar hoe zit het met volwassenen, lopen zij ook meer risico op soortgelijke oogproblemen?

Onderzoek uitgevoerd door Lene Miene Media in 2023 bevestigt deze trend. Het onderzoek toont aan dat kinderen tot 6 jaar oud meer tijd doorbrengen met het gebruik van telefoons en tablets dan in voorgaande jaren. Gemiddeld besteden ze elke dag 100 minuten aan schermactiviteiten, wat een toename van 7 minuten per dag betekent ten opzichte van een jaar eerder.

Schermverslaving bij volwassenen

Niet alleen kinderen spenderen veel tijd voor schermen, ook volwassenen worden steeds meer in beslag genomen door hun telefoons en tablets, vooral op platforms zoals Facebook. Onderzoek van het CBS toont aan dat tussen 2017 en 2022 het aantal mensen tussen 65 en 75 jaar oud, dat sociale netwerken gebruikt, is gestegen van 27 naar 48 procent. Bij mensen ouder dan 75 jaar was er een stijging van 17 naar 24 procent.

De experts van de Visus oogkliniek maken zich zorgen over het overmatige schermgebruik bij ouderen. Ze benadrukken dat mensen tegenwoordig te lang naar beeldschermen staren en te weinig tijd buiten doorbrengen. Dit leidt mogelijk tot een toename van bijziendheid, ook bekend als myopie. Het dagelijks gebruik van internet neemt ook sterk toe, vooral onder 75-plussers. Volgens het CBS is het dagelijks gebruik van internet in deze groep gestegen van 44 procent in 2017 naar 61 procent in 2022.

Hoe zorgwekkend is bijziendheid?

Vooral bij mensen met ernstige bijziendheid kunnen op latere leeftijd problemen optreden. Het langdurig naar schermen kijken kan leiden tot dunner worden van het netvlies. Tot je 40e zul je hier meestal niets van merken. Na je 40e kunnen problemen ontstaan, zoals slijtage van de gele vlek, het loslaten van het netvlies, bloedingen, een grotere kans op staar en een verhoogd risico op glaucoom (verlies van zenuwvezels bij de oogzenuw). De sterkte van de bijziendheid neemt ook toe naarmate je ouder wordt, waardoor het risico op deze complicaties verder kan toenemen.

Naast bijziendheid kan je door overmatig schermgebruik ook met andere complicaties te maken krijgen. Je oogspieren worden moe en je kan last krijgen van droge of geïrriteerde ogen. Deze irritatie kan ervoor zorgen dat je onbewust meer moeite moet doen om de tekst en afbeeldingen op je scherm goed te kunnen zien. Als gevolg hiervan raken je oogspieren nog vermoeider, wat meer ongemak en vermoeidheid kan veroorzaken. Meestal betekent dat: tijd voor een andere bril.


Hoe kan ik mijn schermgebruik verminderen?

Bijziendheid ontstaat voornamelijk door te weinig tijd buiten door te brengen en te veel naar schermen te kijken, vooral op korte afstand. Dit geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor ouderen, die nu nog de ernst van deze aandoening kunnen verminderen.

Bijziendheid voorkomen:

- Zorg ervoor dat je minstens 30 centimeter afstand houdt van je boek of beeldscherm. Dit helpt je ogen om minder belast te worden.
- Maak elke dag een wandeling van 30 minuten buiten. Niet alleen is dit goed voor je gezondheid, maar het helpt ook om bijziendheid te voorkomen. 
- Als je tv kijkt, zorg er dan voor dat je wat verder weg zit. Dit kan helpen om de spanning op je ogen te verminderen. 
- Door deze eenvoudige stappen te volgen, kan je de kans op bijziendheid aanzienlijk verkleinen en je ogen gezond houden.

Kinderen moeten extra opletten

Bijziendheid, ook bekend als myopie, treft vooral kinderen, waarbij ze moeite hebben met het scherp zien van objecten op afstand, terwijl ze dichtbij wel goed kunnen zien. Wanneer de ogen vaak en langdurig gericht zijn op objecten dichtbij, zoals bij intensief schermgebruik, kan dit leiden tot een verlenging van de oogbal en uiteindelijk soms ook slechtziendheid. Daarom wijzen de deskundigen van onder meer het Isala ziekenhuis op de gevolgen voor de lange termijn. 

 

Auteur