Dure eenpersoonskamer in ziekenhuis niet verzekerd

Getty Images

Een tussenpersoon gaat in de fout als hij een verzekerde niet waarschuwt dat een Belgisch ziekenhuis forse extra kosten rekent voor een eenpersoonskamer. Toch is de tussenpersoon niet aansprakelijk voor de schade omdat het Belgische ziekenhuis de patiënt wel correct heeft geïnformeerd.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening. Een vrouw heeft via een tussenpersoon een zorgverzekering afgesloten. Zij wordt door de huisarts en enkele specialisten verwezen voor een operatie naar een Belgisch ziekenhuis. Zij meldt dit bij de tussenpersoon en vertelt dat haar vorige zorgverzekeraar een contract had met dit ziekenhuis. De tussenpersoon antwoordt dat het ziekenhuis ook met haar huidige zorgverzekeraar een contract heeft, zodat de rekening rechtstreeks naar de verzekering kan.

Een paar maanden na de opname van zes dagen stuurt het ziekenhuis een rekening naar de verzekerde van ruim 6.500 euro voor de meerkosten van een eenpersoonskamer. Dat bedrag bestaat uit 300 euro voor de verzorging en bijna 6600 euro supplement voor de arts. Een voorschot van 350 euro is in het totaalbedrag verrekend.
De zorgverzekering vergoedt dit bedrag niet. De vrouw klaagt bij het ziekenhuis, maar krijgt als antwoord dat de arts bij de inplanning van de ingreep verteld heeft dat een eenpersoonskamer duurder is en dat de zorgverzekering dat niet dekt. Dat is ook vastgelegd in een ondertekende opnameverklaring.

Niet algemeen bekend


Bij het Kifid klaagt de vrouw dat de tussenpersoon tekort is geschoten bij het geven van informatie. De tussenpersoon heeft niet verteld dat een eenpersoonskamer in Belgische ziekenhuizen duurder is. Zij had wel begrepen dat ze 50 euro per nacht moest bijbetalen voor het gebruik van de eenpersoonskamer, maar ze wist niet dat ze ook nog eens 1.100 euro per nacht extra moest betalen voor de artsen. Ze eist daarom dat de tussenpersoon de rekening van 6600 euro betaalt. De Geschillencommissie oordeelt dat de tussenpersoon tekort geschoten is. In Nederland is het niet algemeen bekend dat Belgische ziekenhuizen extra rekenen voor een eenpersoonskamer. De tussenpersoon had dit moeten melden aan de vrouw. Dat wil niet zeggen dat de tussenpersoon ook aansprakelijk is in de ogen van het Kifid. Het ziekenhuis en de artsen hebben de vrouw vooraf verteld van de extra, onverzekerde kosten. Toch heeft de vrouw gekozen voor een eenpersoonskamer zonder te informeren of de verzekering dit dekt. Het is dus haar eigen schuld en de tussenpersoon is niet aansprakelijk voor de financiële schade.

Auteur 
Bron 
  • Kifid