Goede vraag! In deze rubriek gaat Plus op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Waarom blijven je oren je hele leven groeien? Kun je echt zware botten hebben? En zijn angststoornissen of fobieën erfelijk?
Ja, de aanleg voor angststoornissen is grotendeels erfelijk bepaald. Invloeden uit de omgeving bepalen uiteindelijk of je daadwerkelijk een angststoornis krijgt.
Risicofactoren
Ook zijn er lichamelijke aandoeningen die de kans op een angststoornis vergroten. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde activiteit van de schildklier, hartklachten en astma. Heb je een van deze aandoeningen, dan loop je meer risico om een paniekstoornis te krijgen. Bij kinderen van ouders met een angststoornis of een andere psychische stoornis, is de kans op het ontwikkelen van een angststoornis groter.
Kan ik me laten testen?
Dat is zeker mogelijk. Genetisch onderzoek gebeurt in een klinisch genetisch centrum, waarvan er acht zijn in Nederland (zie www.nvhg-nav.nl). Bij twijfel of het angst is of gewoon voorzichtigheid of verlegenheid, kun je een test doen op www.angst.nl/zelftest-angst. Ten slotte worden er verschillende preventieve cursussen gegeven.
Als je last van angst krijgt, is het verstandig om eerst hulp te zoeken voordat de situatie verergert. Bezoek de huisarts of bel de Angst, Dwang en Fobie stichting voor advies (0900-200 8711).
Lees alles over angsten en fobieën in onze special.
Een andere goede vraag: kun je van kou echt verkouden worden?
- Plus Magazine