Kun je van kou verkouden worden?

'Warm aankleden, anders word je ziek'

Goede vraag! In deze rubriek gaat Plus op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Waarom blijven je oren je hele leven groeien? Kun je echt zware botten hebben? En kun je van kou verkouden worden?

Veel mensen denken dat je letterlijk kou vat door tocht of winterkou, maar dat is, om maar meteen met de deur in huis te vallen, niet waar. Een verkoudheid is een virusinfectie van de bovenste luchtwegen. Dat virus krijg je door anderen 'aangeproest'.

Kleine druppeltjes

Verkoudheidsvirussen zijn in staat om de luchtwegen binnen te dringen. Eenmaal binnen begint de productie van nieuwe virusdeeltjes en dan word je ziek. Mensen die besmet zijn, kunnen dit weer makkelijk overbrengen naar anderen door te niezen, lachen of hoesten. Hierdoor komen namelijk kleine druppeltjes terecht in de lucht en zo in de luchtwegen van anderen. Die mensen kunnen ook weer verkouden worden en op die manier verspreidt het virus zich steeds verder.

Maar hoe komt het dan dat er in de herfst en winter, als het kouder is, veel meer mensen verkouden en grieperig zijn? De reden is eigenlijk heel simpel: doordat er veel meer binnen gezeten wordt met de ramen dicht en de verwarming aan. Kijk bijvoorbeeld naar scholen. Kinderen spelen minder buiten. En in klaslokalen wordt veel minder geventileerd dan in het voorjaar en de zomer. Wanneer iedereen dicht op elkaar zit, is de kans dat virussen worden overgedragen veel groter.

Vatbaar

Je wordt dus niet verkouden van kou, maar bent wel vatbaarder voor een infectie als je het koud hebt. Dit komt doordat je slijmvliezen bij kou slechter doorbloeden en de afweer daardoor minder werkt. Ook moet het lijf bij kou harder werken om warm te blijven, daardoor is de weerstand ook niet optimaal.

19 Comments

Door Jojo (niet gecontroleerd) op do, 9-4-2020 - 18:11

@Charles. De meningen zijn er over verdeeld maar er wordt gesteld dat dat wat virussen worden genoemd, in feite afbraakproducten van je lichaam zijn. Ooit eens heeft iemand bij zieke tabaksplanten een stofje ontdekt, waarvan hij aannam dat het een virus was en deze de oorzaak van de ziekte.

Door Charles (niet gecontroleerd) op do, 9-4-2020 - 11:27

Verhaal klopt niet helemaal.
Ik krijg door tocht (of een uurtje fotograferen aan de waterkant waar de nevel overheen hangt) snel neusverkoudheid terwijl ik alleen woon en niemand lange tijd gezien heb als het weer zo ver is. Dat heb ik altijd al gehad. In ieder geval moet met wat we onder verkoudheid verstaan meer duidelijkheid komen, denk ik.
Overigens verbazingwekkend dat zoveel reageerders hier voor anderen willen uitmaken waardoor ze wel en niet verkouden denken te kunnen worden.

Door Hamala (niet gecontroleerd) op di, 12-12-2017 - 19:42

Niet te vergeten dat we zomers meer zon hopen te krijgen waardoor er vit d wordt aangemaakt voor betere weerstand van buitenaf!
Dat moet er nog bij gezegd!
De zon is helaas weinig zichtbaar afgelopen zomer waardoor veel meer mensen ziek worden.
Altijd grauwe luchten...bizar!

Door hotske (niet gecontroleerd) op zo, 5-2-2017 - 11:19

Het komt dus wel van de kou, je bent vatbaarder.Er zijn meer virussen en je bent meer binnen door de kou.

Door Auke van der Meer (niet gecontroleerd) op za, 15-10-2016 - 20:47

Zoek eigenlijk airconditioning onder het platte dak op bovenverdieping. Is dat met een warmtepomp te bereiken.

Door ruud arends (niet gecontroleerd) op vr, 14-10-2016 - 16:05

Goedendag , hier heb ik eigenlijk nog `n vraag over verkouden worden.Ik neem al zo`n 3jaar elke dag koude douches,Helpt dit ook tegen verkoudheid.Ik ben al lang niet meer geweest,al hoewel ik wel de afgelopen week `n heel klein beetje moeite had met slikken, niet irritant , maar ik heb toch `n dag of 5 geen douche meer genomen en ik ben vandaag weer begonnen met de koude douches..!..M.V.G. Ruud Arends..!..

Door Ellis (niet gecontroleerd) op vr, 14-10-2016 - 15:08

Beste Otto,
Misschien moet u eerst even lezen waar het artikel over gaat.
Alhoewel je mogelijk van een stevige verkoudheid wel wat zult afvallen (door vochtverlies)????

Door Astrid (niet gecontroleerd) op vr, 14-10-2016 - 09:54

Dit heeft niets met rechtpraten wat krom is maar met wetenschap. Dat jullie verkouden zijn geworden in de bus met (koude) airco, komt van het, vaak voorkomend probleem met airco's, dat ze slecht onderhouden zijn en het filter vaak vol zit met........virussen. Die blazen dan lekker de bus in als de airco wordt aangezet en daar wordt men verkouden van, niet van de kou!

Door O. Jongstra (niet gecontroleerd) op vr, 14-10-2016 - 09:47

Het betreft Slimfruit afval kuur
Totale onzin werkt voor geen cm rotzooi klink klare onzin ben er nog geen 100 gram van afgevallen

Groet otto

Door Ellis (niet gecontroleerd) op vr, 14-10-2016 - 09:04

Verkouden wordt je door een virusbesmetting. Waarom mensen dan toch maar blijven doordrammen dat zij zelf toch echt alleen maar door het koud te hebben gehad wel verkouden zijn geworden,dat kan ik niet bevatten. Onderkoeling maakt je wel bevattelijker voor het toeslaan door dit virus dat het hele jaar rond altijd en overal aanwezig is.