5 x een gezond ontbijt

Sla nooit je ontbijt over

Getty Images

Ben jij zo iemand die dagelijks hetzelfde ontbijt eet? Of ontbijt je helemaal niet? Gezond ontbijten kan op veel manieren. 5 x een gezond ontbijtidee!

Ontbijtidee 1: Boterhammen met magere kaas en jam

  • 2 sneetjes volkorenbrood dun besmeerd met halvarine
  • 1 met een plak belegen 30+ kaas of 20+ Friese nagelkaas
  • 1 met een dun laagje jam
  • thee of koffie zonder suiker

Voedingswaarde: 300 kcal, 14 g eiwit, 37 g koolhydraten, 9 g vet, waarvan 4 g verzadigd vet, 5 g vezel

Ontbijtidee 2: Yoghurt met muesli en fruit

  • Een schaaltje (1½ dl) halfvolle yoghurt:
  • met 4 eetlepels muesli
  • met een handje rozijnen
  • en met een mandarijn in partjes
  • thee of koffie zonder suiker

Voedingswaarde: 320 kcal, 11 g eiwit, 54 g koolhydraten, 5 g vet, waarvan 2 g verzadigd vet, 4 g vezel

Ontbijtidee 3: Roggebrood met appelstroop en 20+ smeerkaas

  • 2 sneetjes donker roggebrood
  • 1 dun besmeerd met halvarine en appelstroop
  • 1 besmeerd met magere of 20+ smeerkaas
  • glas karnemelk (1½ dl)
  • thee of koffie zonder suiker

Voedingswaarde: 300 kcal, 12 g eiwit, 46 g koolhydraten, 5 g vet, waarvan 2 g verzadigd vet, 8 g vezel

Ontbijtidee 4: Snelle ontbijtshake (voor 2 personen)

  • 1 mango, 200 g aardbeien of een stuk (water)meloen
  • 1½ dl sinaasappelsap
  • 2 dl magere yoghurt
  • 6 eetlepels Brinta

Bereiding:

  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees rondom de pit weg.
  • Pureer het fruit in de keukenmachine of staafmixer en klop het schuimig met het sinaasappelsap, de yoghurt en de Brinta.
  • Verdeel de shake over 2 hoge glazen.

Voedingswaarde per persoon: 220 kcal, 7 g eiwit, 41 g koolhydraten, 1 g vet, waarvan 0 g verzadigd vet, 4 g vezel

Ontbijtidee 5: Volkoren knäckebröd met ei en hüttenkäse

  • 2 sneetje volkoren knäckebröd
  • 1 dun besmeerd met halvarine en belegd met 1 gekookt ei
  • 1 met hüttenkäse en plakjes aardbei, banaan of peer
  • glas halfvolle melk (1½ dl)

Voedingswaarde: 260 kcal, 16 g eiwit, 24 g koolhydraten, 10 g vet, waarvan 4 g verzadigd vet, 3 g vezel

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum