Waarom gaan alcohol en antibiotica niet samen?

Getty Images

Als je een antibioticakuur krijgt, wordt vaak gewaarschuwd tegen het ­drinken van alcohol. Wat gebeurt er als je er toch een glas wijn bij neemt?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Niets. Voor vrijwel alle antibiotica geldt: ze worden niet minder werkzaam door alcohol en je wordt ook niet ziek van de combinatie. Er is één uitzondering: metronidazol, ook verkrijgbaar onder de naam Flagyl. Alcohol wordt in de lever afgebroken tot acetaldehyde, wat vervolgens verder wordt afgebroken tot mierenzuur. Een enzym regelt deze laatste stap. Metronidazol remt de werking van dit enzym. Hierdoor kunnen hoge concentraties acetaldehyde ontstaan en daarvan word je ziek. Je krijgt last van blozen, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Deze verschijnselen zijn dezelfde als die van de ‘anti-alcohol-medicatie’ disulfiram, een middel dat gebruikt wordt om mensen met een drank­probleem te weerhouden van de fles. Het besef dat je er beroerd van wordt, voorkomt dat je op een zwak moment toch gaat drinken.

Theoretische risico's

Veiligheidsadviezen rond genees­middelen zijn vaak gebaseerd op theoretische risico’s en niet op de ervaring dat het ook echt misgaat. Ik heb weleens een glas wijn gedronken naast een kuur metronidazol en ik merkte er niets van. Uiteraard kan ik op grond van mijn experimentje niet adviseren te drinken als je metro­nidazol slikt. Bij andere antibiotica kan het geen kwaad, al is stevig innemen als je niet helemaal gezond bent natuurlijk nooit een goed idee.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine september 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!