Wel of geen water bij de maaltijd?

Getty Images

Ik heb geleerd dat water drinken tijdens het eten slecht is voor de spijsvertering. De maag zou dan minder sappen produceren omdat
er al genoeg vocht in zit. Ook zou water het maagzuur verdunnen. Klopt dit?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Nee hoor. De spijsvertering is een heel nat gebeuren. Met voedsel en drank komt ­dagelijks 2 liter vocht binnen, we maken 1½ liter ­speeksel per dag, de maag zelf maakt 2½ liter vocht, de alvleesklier en de lever (gal) voegen nog eens 2 twee liter toe. In de dunne darm is het voedsel een heel dunne soep. Het vocht wordt in de dunne en dikke darm opgenomen door het bloed. Wat betreft het maagzuur: dat heeft een zuurgraad (pH) tussen 1 en 3. Om een liter maagsap met een pH van 1 te verdunnen tot een pH van 2 moet je 9 liter water toevoegen. Een glaasje meer of minder water maakt dus niets uit, ook niet tijdens de maaltijd. Doe wat u prettig vindt en wat goed valt.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine september 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!