Zuivel, daar zit wat in!

Belangrijke voedingsstoffen

Getty Images

Melk- en zuivelproducten bevatten veel belangrijke voedingsstoffen. Een gezond eetpatroon kan daarom moeilijk zonder zuivel, hoewel er tegenwoordig plantaardige alternatieven beschikbaar zijn. Officiële instanties bevelen aan om dagelijks zuivel te gebruiken. Wat zit er precies in zuivel?

Calcium

Calcium (kalk) is een mineraal dat uw lichaam nodig heeft. Melk(producten) en kaas leveren bij een gemiddelde consumptie samen zeker 70 procent van alle calcium die u op een dag nodig hebt. Het maakt daarvoor niet uit of u volle, halfvolle of magere producten gebruikt.

Eiwit

Per dag leveren melk en kaas zeker een kwart van alle eiwitten. En juist de eiwitten uit zuivel zijn heel bruikbaar voor uw spieropbouw. Eiwitten zijn als bouwstof op meer plekken in het lichaam nodig. Zo zijn ze noodzakelijk voor de opbouw en werking van hormonen, enzymen en afweerstoffen.

Vitamine A

Vitamine A is in vet oplosbaar. Uw lichaam heeft vitamine A nodig bij de aanmaak van een lichtgevoelig eiwit, dat ervoor zorgt dat u ook in het schemer nog kunt zien. Ook is vitamine A betrokken bij de vorming van het hoornvlies. Symptomen van een gebrek aan vitamine A zijn brokkelige vingernagels, een droge huid, nachtblindheid, droog haar en huiduitslag.

Vitamine B2

Vitamine B2 is het manusje van alles als het om de stofwisseling gaat. Het zorgt voor de verbranding van vetten, eiwitten en koolhydraten. Daarnaast zorgt het voor het gezond houden van uw haar en huid.

Vitamine B6

Zuivel bevat kleine hoeveelheden vitamine B6. Die kleine hoeveelheden zijn echter wel heel belangrijk voor uw hersenen en uw zenuwstelsel. Ze zorgen ervoor dat de prikkeloverdracht in uw hersenen goed verloopt. Daardoor functioneert vooral het langetermijngeheugen goed. Ook de eiwit- en vetstofwisseling hebben deze vitamine nodig. Verder is vitamine B6 nodig voor een goed werkende afweer en voor de vorming van rode bloedcellen.

Vitamine B12

Vitamine B12 is ook belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de aanmaak van DNA. Uit onderzoek blijkt dat het geheugen en het ruimtelijk inzicht minder goed zijn bij mensen die minder vitamine B12 gebruiken. Mensen die weinig of geen dierlijke producten gebruiken, krijgen makkelijk een tekort aan vitamine B12.

Foliumzuur

Foliumzuur is nodig om bloedarmoede te voorkomen. Foliumzuur zorgt namelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Foliumzuur zorgt ook voor snelle celdeling en is dus nodig voor de groei. Daarom is foliumzuur ook vier weken vóór en tijdens een zwangerschap belangrijk.

Vitamine D

Het lichaam kan onder invloed van zonlicht zelf vitamine D aanmaken in de huid. Maar vitamine D zit ook in voeding, onder andere in boter, volle melkproducten en kaas. Het is goed voor een stevig skelet en een stevig gebit. Samen met calcium en voldoende beweging is vitamine D daarom essentieel om de kans op botontkalking te verkleinen.

Vet

Zonder vet kan niemand. Vet is namelijk niet alleen nodig voor de levering van energie. Het geeft ook een verzadigd gevoel. Daarnaast is vet een goed middel om elke dag de in vet oplosbare vitamines (bijvoorbeeld A en D) binnen te krijgen. Zonder vet is de kans op een tekort aan deze vitamines groot.

Water

Zuivel bestaat voor een groot deel uit vocht. Vocht is nodig voor u hele spijsvertering. Kauwen, slikken, transport door uw slokdarm en maag; het lukt allemaal niet goed zonder vocht... En vocht doet nog meer! Het is nodig in uw cellen als bouwstof. In het bloed fungeert vocht als transportmiddel. Verder zorgt het vocht ervoor dat uw lichaam lekker op temperatuur blijft. En een laagje vocht in uw lichaamsweefsels zorgt ervoor dat uw lichaam beter beschermd is tegen schokken en stoten.

Zink

Zink is één van de mineralen die uw lichaam elke dag nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Zuivel is rijk aan zink. Ongeveer een kwart van de dagelijkse behoefte aan zink is afkomstig van zuivelproducten. Of het nu volle, magere, zure of zoete melkproducten zijn, overal zit zink in.

Auteur