Waar is het inlegvelletje in de gehaktverpakking voor?

Gehakt supermarkt
Getty Images

In de plastic verpakking van gehakt in de supermarkt zit vaak een wit velletje aan het gehakt vast. Als je niet uitkijkt gooi je het mee in de koekenpan en rul je het met het gehakt mee. Erg onhandig, waarom zit dit velletje er dan toch in?

Hoofdfunctie inlegvel gehakt

Het inlegvelletje dat in de gehaktverpakking zit, dient voornamelijk als absorberend materiaal om overtollig vocht op te nemen en de kwaliteit van het gehakt te behouden. Het velletje bestaat uit absorberend materiaal, zoals papier of textiel.

Het inlegvelletje is niet bedoeld om gegeten te worden en moet worden verwijderd voordat je het gehakt gaat bereiden.

Doel inlegvelletje

Waarom is het belangrijk dat dit vel in de verpakking zit?

Het behoudt de kwaliteit van het gehakt. Tijdens het verpakken van het gehakt komt er vocht vrij, dat anders in de verpakking zou blijven zitten en het gehakt vochtig en minder vers maakt. Het inlegvelletje absorbeert dit vocht, waardoor de kans op bacteriële groei en bederf kleiner is.

Het zorgt er ook voor dat het gehakt niet aan elkaar plakt, waardoor het makkelijk te verwerken is zodra het uit verpakking komt.

Is het inlegvelletje eetbaar?

Het inlegvelletje is niet eetbaar. Het moet verwijderd worden voordat het gehakt wordt bereid. Het is echt bedoelt als functioneel hulpmiddel om de kwaliteit van het gehakt te behouden en ervoor te zorgen dat het vers en smakelijk blijft.

Hebben alle verpakkingen een inlegvelletje?

Nee, niet alle verpakkingen. Het hangt ook af van de fabrikant, het land en het type verpakking. Er zijn ook andere methoden om het vochtgehalte te reguleren, tijdens het productieproces.

Wat kan je nog meer doen met het inlegvelletje?

  1. Weggooien: Het inlegvelletje moet worden weggegooid in de restafval bak, of volgens de afvalverwerkingsrichtlijnen in jouw specifieke regio. Het inlegvelletje van gehakt kan in de meeste gevallen niet worden weggegooid in de GFT (Groente-, Fruit- en Tuinafval) bak. De GFT-bak is bedoeld voor organisch afval zoals plantaardig voedselafval en tuinafval, en het inlegvelletje is meestal gemaakt van synthetische materialen zoals papier of textiel. Deze materialen kunnen niet worden afgebroken in de composteerprocessen van de GFT-installaties.
  2. Composteren: Als je een composthoop of compostbak hebt, kun je het inlegvelletje toevoegen aan je compost. Het absorberende materiaal kan bijdragen aan het composteringsproces.
  3. Hergebruiken: Als het inlegvelletje schoon en onbeschadigd is, kun je het hergebruiken voor andere absorberende doeleinden. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om overtollig vet of olie op te nemen bij het koken, of om vocht in andere voedselverpakkingen te absorberen.

Belangrijk: Controleer altijd of het inlegvelletje geschikt is voor hergebruik en of het schoon en veilig is voordat je het voor andere doeleinden gebruikt.

Auteur