Vraag van de week: Delen bij samenwonen

Getty Images

Na een scheiding heb ik weer een nieuwe relatie met wie ik wil gaan samenwonen in mijn woning. De woning en de hypotheek staan op mijn naam. Omdat ik het belangrijk vind dat mijn nieuwe vriendin in de woning kan blijven wonen als ik er niet meer ben, wil ik nu de woning en de hypotheek voor 50% op haar naam zetten. Waar moet ik aan denken?

Het siert u dat u dat u wilt delen met uw nieuwe partner, maar verstandig is het niet. Wanneer u 50% van de woningwaarde aan uw vriendin schenkt en zij medeschuldenaar wordt van uw hypotheek moet u grote kosten maken. U moet daarbij onder andere denken aan overdrachtsbelasting, notariskosten, schenkbelasting en hypotheekadvieskosten. Dat kost al snel meer dan tienduizend euro. Wanneer u wilt delen met uw nieuwe relatie is het verstandiger om een samenlevingsovereenkomst én een testament te laten opstellen door de notaris.
In de samenlevingsovereenkomst maakt u afspraken over de bijdragen aan de huishoudelijke kosten, pensioen en wederzijdse zorgplicht. In het testament kunt u uw nieuwe partner uw erfgenaam maken waardoor zij de woning en de hypotheekschuld erft. Omdat u partner de woning volgens erfrecht verkrijgt vermijdt u overdrachtsbelasting en zijn de andere kosten aanzienlijk lager.
Is de samenlevingsovereenkomst tenminste een half jaar oud wanneer u komt te overlijden dan is uw nieuwe partner ook voor de erfbelasting partner  en heeft zij een vrijstelling van €680.645 in 2022.
Nu willen delen is een mooi maar kostbaar gebaar; zorgen voor later is minstens zo mooi en financieel een stuk interessanter.

 

 Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur en houdt zich voornamelijk bezig met voorbereiding en afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus magazine.