9 essentiële tips om je nieren gezond te houden

Kijk verder dan het zoutvaatje

Vrouw gebruikt keukenkruiden
Getty Images

Nierschade is een onderbelicht en groeiend probleem met een enorme impact voor patiënt én samenleving. Zo’n 1,7 miljoen Nederlanders hebben nu al nierschade. En dit aantal neemt toe. Nierschade is onomkeerbaar. Als we niets doen, wordt het de komende jaren wereldwijd doodsoorzaak nummer 5. Onnodig, omdat je veel nierschade kunt voorkomen. Onder andere door zoutbewust te eten.

1. Zout

Wist jij dat maar liefst 85 procent van de Nederlanders te veel zout eet? Zonder dat je het doorhebt, krijg je meer zout binnen dan goed is voor je nieren. Zout beschadigt je nieren. Daarnaast verhoogt het de bloeddruk wat op zijn beurt schade aan de nieren veroorzaakt.

2. Weet wat je eet

Weet jij welk product zoutbewust is? Een hamburger of een tartaar? Een leuke manier om je kennis hierover te testen is de Goed of Zout Quiz van de Nierstichting

3. Kijk verder dan het zoutvaatje

Zelf geen zout meer toevoegen tijdens het koken of aan tafel is een stap in de goede richting! Maar het is waarschijnlijk niet genoeg om je zoutconsumptie te verlagen naar 6 gram zout per dag (de aanbevolen dagelijkse maximum hoeveelheid) of minder. 80 procent van het zout dat mensen binnenkrijgen komt namelijk uit bewerkte voedingsmiddelen en gerechten en maar 20 procent komt uit het zoutvaatje.  

4. Kies het minst zoute product

De ene vleeswaren is bijvoorbeeld de andere niet. Flink zout, maar toch vaak voor de hand liggende keuzes zijn salami, ontbijtspek of boterhamworst. Probeer eens rosbief of kipfilet op brood. Deze vleeswaren zijn minder zout en net zo hartig.

5. Alternatieven

Kijk naar alternatieven. Neem bijvoorbeeld kaas: wie heeft er geen boterham mee belegd? Kaas hoort bij Nederland. Maar hoe lekker ook, in kaas zit veel zout. Dat geldt zeker voor de wat hardere kazen. Ook smeerkazen, kruidenkazen, harde geitenkaas en buitenlandse kazen zoals feta, brie en Parmezaanse kaas bevatten veel zout. Gelukkig kan de boterham ook anders worden belegd, misschien wel nét even lekkerder. Probeer eens Hüttenkäse, zuivelspread of mozzarella op brood.

6. Check het etiket 

Door dezelfde producten van verschillende merken te vergelijken zul je ontdekken dat het zoutgehalte kan verschillen per merk. Check dus even het zoutgehalte op het etiket.

7. Kook zoveel mogelijk vers 

Als je verse groente, vlees of vis gebruikt, eet je al snel minder zout dan wanneer je kiest voor bewerkte producten. Maaltijden, soepen en sauzen kun je zelf op een zoutbewuste manier bereiden met verse ingrediënten.

8. Gebruik verse kruiden en specerijen

Welke smaakmakers gebruik je het meest? Kun je deze vervangen door een zelfgemaakte variant? Begin eens met een sladressing van olie, azijn en knoflook. Klaar voor een volgende stap? Meng je eigen kruiden en leg voorraadjes kruidenmixen aan.

9. De ene soort zout is niet gezonder dan de andere

Sommige zoutproducten lijken gezonder, maar zijn het niet. Het gaat om producten zoals zeezout, Himalayazout en Keltisch zout. Zulke zouten bevatten wel een beetje mineralen en spoorelementen, zoals jodium, magnesium en calcium. Maar dit is zo weinig, dat ze niet bijdragen aan het behalen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van deze elementen. Voor het effect op je gezondheid maakt het niet uit waar het zout vandaan komt of hoe het is bewerkt. Zout = zout. 


 

Auteur 
Bron 
  • Nierstichting