Wat moet ik met mijn corona-reisvoucher?

reisvoucher
Getty Images

De eerste ‘coronavouchers’ die zijn uitgegeven omdat vakantiereizen moesten worden geannuleerd, komen nu, half maart 2021, vrij omdat ze een jaar oud zijn. Heb je zo’n voucher gekregen? Dit kun je ermee doen:

Wat moet ik met mijn corona-reisvoucher?

De eerste ‘coronavouchers’ die zijn uitgegeven omdat vakantiereizen moesten worden geannuleerd, komen nu, half maart 2021, vrij omdat ze een jaar oud zijn. Heb je zo’n voucher gekregen? Dit kun je ermee doen:

Ik wil dolgraag weer eens op vakantie. Kan ik mijn voucher gebruiken voor een nieuwe boeking?

Jazeker, en daar is de reisorganisatie alleen maar blij mee.

Maar de wereld zit nog grotendeels op slot. Wat als er bij mijn vertrek nog geen positief reisadvies voor mijn vakantiebestemming is?

Als de reisorganisatie je vakantie annuleert, krijg je automatisch binnen 2 weken je reissom terug. Het is heel belangrijk dat je niet zelf annuleert. Want dan ben je je geld kwijt.

Ik wil niet op vakantie maar wil graag het voucherbedrag terug. Wat moet ik doen?

De reisorganisatie benadert je kort voor het vervallen van je voucher met de vraag of je een nieuwe boeking wil maken of liever je geld terugkrijgt.

Ik hoef dus niet zelf actie te ondernemen?

Toch wel. Het is namelijk verstandig om de vervaldatum zelf in de gaten te houden. En bij de reisorganisatie aan de bel te trekken als die per ongeluk niet van zich laat horen. En als je zeker weet dat je je geld terug wil, dan mag je daar 6 maanden na het uitgeven van de voucher al om vragen.

O jee… ik heb de vervaldatum gemist en niets van de reisorganisatie gehoord. Wat nu?

Meld je dan binnen 2 maanden na de vervaldatum bij de stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Die zal de touroperator aansporen om alsnog uit te betalen. Kortom, wacht niet passief af maar hou de kalender in de gaten en trek aan de bel als je niets hoort.

Maar al die reisorganisaties hebben al een jaar nauwelijks inkomsten. Als de mijne geen geld heeft om me te betalen of zelfs failliet gaat, kan ik dan fluiten naar mijn geld?

Als de touroperator bij je hebt geboekt aangesloten is bij de SGR, dan is je voucher gedekt. Mocht de touroperator failliet gaan, dan betaalt de SGR de vouchersom aan je terug. Maar zodra de voucher is verlopen, is ook de SGR-dekking vervallen. Let er daarom goed op dat je voor de vervaldatum, dus binnen een jaar na uitgifte, je geld terugkrijgt.

Heeft de SGR wel genoeg ik kas om mij terug te betalen?

Om de in totaal 600 miljoen euro aan vouchers terug te kunnen betalen is een voucherfonds opgericht. De reisorganisatie kan uit die pot geld lenen bij de SGR, die het op zijn beurt van het ministerie van economische zaken leent.

Mijn geld is dus veilig?

Ja. De Europese Commissie heeft op 30 maart goedkeuring gegeven voor het voucherfonds. Dit overheidskrediet van 400 miljoen euro zorgt dat alle reizigers hun geld terugkrijgen. Dat geld is geen cadeautje van de staat, maar een lening. Reisorganisaties moeten dat geld dus terugbetalen. Ze mogen maximaal 80 procent van het bedrag aan uitstaande vouchers lenen. De overige 20 procent moeten ze uit hun eigen zak betalen.

Ik heb een los vliegticket of een hotelovernachting geboekt. Kan ik daarvoor ook bij de SGR aankloppen?

Nee. Die vallen helaas niet onder de dekking van de SGR.

Ik heb een voucher gekregen van D-reizen, dat kortgeleden failliet is gegaan. Wat nu? 

Als het om een pakketreis gaat (dus meerdere onderdelen in één pakket, bijvoorbeeld vlucht en hotel), dan krijg je je geld terug van de stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Die is in het bezit van alle boekingen die bij D-reizen zijn gedaan. Eerst worden klanten geholpen die een reis met vertrek in maart vorig jaar hadden geboekt. De SGR heeft zo’n 22.000 vouchers ontvangen. Daardoor kan de terugbetaling een poosje duren. De SGR kijkt ook of bij D-reizen geboekte reizen die nog niet zijn geannuleerd, alsnog kunnen doorgaan. Daarvoor wordt overleg met de reisorganisaties gevoerd. 

Meer weten over de coronavoucher? Kijk ook eens hier:

https://www.consumentenbond.nl/reisverzekering/coronavoucher-vervalt

https://www.sgr.nl/veelgestelde-vragen/

https://www.consuwijzer.nl/coronacrisis/uw-reisrechten-bij-het-coronavi…

Auteur