Nederlanders sparen stug door ondanks lage spaarrente

Getty Images

Ondanks de lage spaarrente heeft het spaargeld van Nederlandse huishoudens een nieuwe recordhoogte bereikt. Deze volhardende spaarders kunnen volgend jaar rekenen op een fiscaal meevallertje.

We blijven sparen ondanks de lage spaarrente

Na ING en ABN AMRO, heeft nu ook Rabobank haar spaarrente verlaagd. Bij de drie grootbanken krijgt u nog maar 0,03% rente op de vrij opneembare spaarrekening. Daarmee is de gemiddelde spaarrente in Nederland gedaald naar 0,17%.

Ondanks deze historisch lage rente is in juni een nieuw spaar-record gebroken. Op de gezamenlijke spaarrekening in Nederland stond een saldo van 535,7 miljard euro. Dit blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Wel is de netto inleg sinds 2013 gedaald.

De verwachting is dat de spaarrente nog wel een tijd laag blijft (https://www.fx.nl/blog/spaarrente-verwachting-voor-2018 ). De Europese Centrale Bank (ECB) is weliswaar begonnen met het afbouwen met de crisismaatregelen, het verhogen van de beleidsrente is nog niet aan de orde. De ECB kiest ervoor om eerst te stoppen met het opkoopprogramma, wat geleidelijk zal zorgen voor een hogere hypotheekrente.

Fiscaal meevallertje voor spaarders

Toch is er een lichtpuntje voor spaarders te melden in de vorm van een fiscaal meevallertje. Volgend jaar wordt bij de vermogensrendementsheffing uitgegaan van een lager fictief rendement. Volgens de Telegraaf rekent de fiscus in 2019 met 0,13% over het spaargedeelte, in plaats van 0,36% nu. Dit heeft het volgende effect op uw belastingaanslag:

De fiscus gaat ervan uit dat u ⅓ van uw vermogen belegt en ⅔ spaart. In 2019 is het fictieve rendement over beleggen en sparen 1,86% (nu 2,01%). De heffing geldt voor 30% van uw vermogen, waardoor volgend jaar een belastingtarief van 0,56 overblijft (nu 0,60%).

Nog geen heffing op basis van werkelijk rendement

Het Kabinet wil uiteindelijk toe naar een naar een vermogensrendementsheffing (box 3) op basis van het werkelijke rendement, maar is dit nog aan het uitwerken. Spaarders worden ondertussen gecompenseerd:

●    In 2018 is het heffingsvrije vermogen verhoogd van 25.000 euro naar 30.000 euro.
●    De fiscus maakt gebruik van meer recente cijfers voor het gemiddelde rendement over het spaargedeelte. Het gevolg is een lager belastingtarief, zoals hierboven berekend.

Spaargeld jaarlijks minder waard

Dat de vermogensrendementsheffing niet in lijn is met de werkelijke spaarrente, is spaarders al jaren een doorn in het oog. Deze belasting en de gestegen inflatie maakt dat uw spaargeld jaarlijks minder waar wordt.

Spaarders kunnen hun spaargeld (gedeeltelijk) overzetten voor een hoger rendement:

●    Kies voor een (online) spaar-specialist voor een hogere spaarrente (maximaal 0,35%).
●    Bekijk ons aanbod deposito sparen (met interessante buitenlandse banken tot 1,81%).
●    Kies voor sparen met voorwaarden, zoals maandsparen of een spaarverzekering (maximaal 2,00%).
●    Of ga beleggen als u wat meer risico wilt en kunt nemen met uw vermogen.