Nieuwe chatapp: Signal

Getty Images

Het aantal downloads van chatapp Signal is onlangs met 4.200 procent omhoog gegaan, nadat WhatsApp aankondigde dat het data gaat delen met moederbedrijf Facebook. Is Signal een goed alternatief voor WhatsApp?

Signal en WhatsApp zijn allebei chatdiensten die het voor gebruikers mogelijk maken te chatten met tekstberichten. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen.

Versleutelde gegevens

In tegenstelling tot berichten die verstuurd worden over een mobiel netwerk, zoals sms’jes, maken Signal en Whatsapp gebruik van zogeheten 'end-to-end-encryptie'. Berichten kunnen dus alleen door zender of ontvanger worden gelezen. Beide apps zijn gratis. De grote verschillen zitten in gebruikersveiligheid en -gemak. Facebook is eigenaar van WhatsApp. Facebook nam het bedrijf over in 2014 voor de som van 22 miljard dollar. De reputatie van Faceboo is niet zo best: in 2018 meldde het bedrijf nog een grote hack, waarbij 50 miljoen accounts waren betrokken. Dat de bescherming niet waterdicht was, dat wist men bij Facebook al lang, zo beweren insiders. Ten tijde van het Cambridge Analytica-privacyschandaal zei Facebook dat er mogelijk toegang was verkregen tot de data van tot wel 87 miljoen personen.  

Signal is in handen van een non-profitorganisatie: de Signal Foundation. WhatsApp-medeoprichter Brian Acton stak 50 miljoen dollar in de chatapp en zit nu in het bestuur van de stichting. De reden dat Acton geen vertrouwen meer heeft in WhatsApp, zijn eigen creatie? Het gebruik van klantgegevens en doelgerichte advertenties door Facebook. “Het doel van Signal is om technologie zo normaal mogelijk te maken … zonder data te delen met andere partijen”, zei CEO Moxie Marlinspike vorig jaar tegen Business Insider.

Hoe veilig is WhatsApp?

Facebook kan niet bij de gesprekken van WhatsApp gebruikers vanwege de end-to-end-encryptie. Wel heeft de socialemediagigant toegang tot de gegevens van die gebruikers. Volgens technologiesite WIRED kan Facebook de volgende gebruikersgegevens inzien: telefoonnummers, IP-adressen, mobiel netwerk, hoelang de app in gebruik is, betaalgegevens, cookies én locatiegegevens.

WhatsApp en Facebook gaan nu dus data delen. Voor Europese gebruikers zijn er geen grote gevolgen: deze appers vallen namelijk onder de privacyvoorwaarden van het dochterbedrijf WhatsApp Ierland. Volgens deze voorwaarden mogen gebruikersgegevens wel met Facebook gedeeld worden, maar niet door bedrijfsonderdelen van de socialemediagigant gebruikt worden. En dat verandert niet. Maar voor o.a. Amerikanen en andere WhatsApp gebruikers kan dit een grote reden zijn om WhatsApp te verlaten en Signal een kans te geven.

Hoe veilig is Signal?

De software achter Signal is ‘open source’ zoals dat wordt genoemd. Zo kan iedereen zien wat er zich bij de berichtendienst achter de schermen afspeelt. Signal is door meerdere veiligheidsexperts geprezen, waaronder klokkenluider Edward Snowden. Ook journalisten van nieuws- en entertainmentbedrijf Vice en nieuwssite The Intercept raden aan Signal in plaats van WhatsApp te gebruiken om je berichten privé te houden.

Toch slaat ook Signal data op. Signal stelde vorig jaar een pincode verplicht om te voorkomen dat kwaadwillenden met iemands account aan de haal gaan. Tegelijkertijd werd er automatisch een versleutelde back-up van de contactenlijst gemaakt op de servers van Signal. Veiligheidsexperts waren kritisch op de beslissing. “Het probleem is dat de meeste mensen zwakke pincodes kiezen”, zei cryptograaf Matthew Green tegen Vice. Ook de automatische back-up van contacten stuitte op verzet van gebruikers. Daarop besloot Signal om dit terug te draaien. Zowel de pincode als back-up zijn nu uit te schakelen via het instellingenmenu.

Een ander punt is dat Signal, net als WhatsApp, vraagt om het telefoonnummer van de gebruiker en het account daaraan koppelt. Dat is bij een andere chatdienst genaamd Threema niet het geval.

Hoe gebruiksvriendelijk is WhatsApp?

WhatsApp spreekt meer dan twee miljard gebruikers aan met haar gebruiksgemak en het feit dat veel mensen het al hebben. De chatapp is beschikbaar op zowel iOS als Android, en neemt automatisch de mensen in je contactenlijst over, omdat gebruikers aan de hand van hun telefoonnummer worden geïdentificeerd. Gebruikers kunnen groepsgesprekken vormen, (video)bellen, en gratis internationaal bellen. Ook kunnen appers hun locatie, documenten of andere bestanden delen, en een pincode instellen als tweestapsverificatie voor toegang tot de app.

Hoe gebruiksvriendelijk is Signal?

Signal is nu nog minder populair dan WhatsApp. De app is beschikbaar op iOS, Android en desktop. Gebruikers kunnen elkaar uiteraard foto’s, video’s, links en andere bestanden sturen. Net als bij WhatsApp kunnen gebruikers een vervaldatum instellen, zodat berichten of foto’s na een bepaalde tijd verdwijnen. Maar alleen op Signal valt deze tijdsduur aan te passen! Net als bij de concurrent kunnen Signal-gebruikers (video)bellen, en is het mogelijk groepsgesprekken tot wel 150 man te houden. Met een groepslimiet van 256 mensen kun je voor massagesprekken echter het beste bij WhatsApp blijven.

Het leuke is dat je bij Signal ook chatberichten van andere mensen kunt voorzien van een emoticon, kunt ''liken'' als het ware (of juist niet!). Geeft iemand u een compliment, dan kunt u dat aantikken en dan een Hartje emoticon plaatsen. Vindt u een opmerking stom, dan kunt u natuurlijk ook een boos, verbaasd of geergerde emoticon plaatsen.

Signal heeft een paar standaard stickerpakketten, maar u kunt uw stickers van WhatsApp ook gewoon importeren in Signal. U heeft wel de desktopapp nodig. Als u dan inlogt op WhatsApp Web, kunt u de stickers uit eerdere conversaties opslaan in een map op uw bureaublad. Ga dan naar Bestand en Stickerpakket maken/uploaden.

Bron: Businessinsider

Auteur