Chloride, mineraal in keukenzout

Houdt de vochtbalans op peil

Getty Images

Naast vitamines heeft uw lichaam ook mineralen nodig. Een van die mineralen is chloride. Wat is het en kunt u een tekort oplopen?

Samen met de mineralen natrium en kalium heeft u chloride nodig voor een goede vochtbalans in het lichaam. Daarnaast is het een onderdeel van maagzuur.

Zelden te kort
Chloride zit in keukenzout (natriumchloride). Keukenzout gebruikt u bij het koken en fabrikanten voegen het aan allerlei producten toe om hun smaak te versterken. Zout zit bijna overal in en dus bevatten bijna alle voedingsmiddelen ook chloride. Zelfs als u zoutarm eet, krijgt u automatisch genoeg chloride binnen. Een tekort aan chloride komt dus zelden voor.

Let op zout
Het is niet bekend wat de verschijnselen zijn van een teveel aan chloride. Toch is het belangrijk om te letten op uw zoutinname. Gebruikt u te veel keukenzout, dan kan uw lichaam vocht gaan vasthouden. Dat heet oedeem en kan leiden tot een te hoge bloeddruk. Bovendien verhoogt veel zout eten het risico op hart- en vaatziekten, nierziekten, maagkanker en botontkalking.

De Gezondheidsraad adviseert dagelijks maximaal 6 gram zout te eten. De meeste Nederlanders krijgen een stuk meer zout binnen: volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram zout per dag en vrouwen 7,5 gram per dag.

Adequate inneming
Voor chloride is er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bekend. Er is wel een zogenaamde adequate inneming vastgesteld. Dat is een schatting van de laagste hoeveelheid voedingsstoffen die voor bijna iedereen voldoende is. De adequate inneming voor chloride is afgeleid van de adequate inname voor natrium. Ter informatie vindt u hieronder de hoeveelheden, maar omdat bijna overal zout in zit, hoeft u eigenlijk niet op te letten of u wel voldoende chloride binnenkrijgt.  

Leeftijd Adequate inneming (gram per dag)
1 - 3 jaar 1,5
4 - 8 jaar 1,9
9 - 50 jaar 2,3
51 - 70 jaar 2,0
ouder dan 70 jaar 1,8

 

Bron 
  • Voedingscentrum
  • Vitamine Informatie Bureau