Tips bij brandend maagzuur

Leefregels en voedingsadviezen

Getty Images

Brandend maagzuur is een veel gehoorde klacht. Sommige mensen hebben er af en toe last van, anderen dagelijks. In veel gevallen kunt u de klachten verminderen of zelfs voorkomen door aanpassingen in uw voedingspatroon en leefstijl. Houd daarom deze leefregels en voedingsadviezen in acht: het kan u zeker helpen.

Mensen met branden maagzuur mogen in principe alles eten en drinken. Wat bij de één de klachten verergert, geeft bij de anderen geen problemen. Het is verstandig om uit te zoeken waar u klachten van krijgt. Let daarnaast op de volgende zaken: [ITEMADVERTORIAL]

Voorkom verstopping

Verstopte darmen (obstipatie) kunnen de druk op de maag vergroten, waardoor klachten verergeren. U kunt verstopping voorkomen door vezelrijk te eten, tenminste twee liter per dag te drinken en veel te bewegen. Vezels stimuleren de werking van de darmen en zorgen voor een gemakkelijke stoelgang. U vindt vezels in groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.

Let op wat u eet

Sommige producten kunnen de klachten verergeren. Wat dat is verschilt per persoon. Alcohol, pepermunt, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende frisdranken en vruchtensap van citrusvruchten zijn in veel gevallen de boosdoener.

Gezond lichaamsgewicht

Mensen met overgewicht hebben minder ruimte in de buikholte. Hierdoor is de druk in de buik groter dan normaal. Door de verhoogde druk kan de maaginhoud gemakkelijker de slokdarm instromen. De sluitspier werkt namelijk minder goed. Als u wilt afvallen is het belangrijk om dit geleidelijk te doen.

Vet eten

Probeer grote, zware maaltijden en erg vet eten te vermijden. U krijgt namelijk eerder last van brandend maagzuur als de maag erg vol zit of als u erg vet hebt gegeten. Het is beter om verspreid over de dag kleinere maaltijden te nuttigen.

Knellende kleding

Rond de maag kunt u beter loszittende kleding dragen. Knellende kleding kan namelijk de druk op de maag vergroten, wat op zijn beurt weer leidt tot brandend maagzuur.

Bukken

Probeer als u moet bukken met een rechte rug door de knieën te zakken. Als u voorover bukt stroomt namelijk het maagsap makkelijker de slokdarm in.

Stop met roken

Roken verslapt het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag. Stop dus met roken om brandend maagzuur tegen te gaan.

Eet gezond

Gezond eten is belangrijk. Een gezonde en gevarieerde voeding zorgt namelijk ook voor een gezonde spijsvertering.

Hoofdeinde

Als u vooral 's nachts last hebt van brandend maagzuur kunt u het beste zorgen dat het hoofdeinde van het bed 10 tot 15 centimeter hoger staat dan het voeteinde. Dit kunt u doen door het bed op klossen te zetten. De maaginhoud stroomt dan minder snel terug naar de slokdarm.

Een extra kussen onder uw hoofd is geen goede oplossing, dan komt de maag juist in de knel.

Slapen

Als u met een volle maag gaat liggen, stroomt de maaginhoud ook makkelijker terug de slokdarm in. Het is daarom verstandig om drie tot vier uur voor je gaat slapen niet meer te eten.

Bron 
  • Maag Lever Darm Stichting
  • Spijsvertering.info
  • Maagdarmlever.nl