Mijn medicijn is niet leverbaar - wat nu?

Wat doe je als je medicijn op is?
Getty Images

De apothekers slaan alarm: het geneesmiddeltekort in Nederland is gestegen naar een recordhoogte. Wat kun je zelf doen, als je medicijn er niet is?

Beroepsorganisatie KNMP telde afgelopen meer dan 1500 medicijnen die niet leverbaar waren. Het is een probleem dat al jaren speelt en steeds erger wordt. De KNMP spreekt in haar persbericht de hoop uit dat de nieuwe beleidsregel gaat helpen. Sinds 1 januari 2023 verplicht de overheid apotheken en groothandels om ruimere voorraden aan geneesmiddelen aan te houden. Zo zijn de medicijnen minder snel op. Maar gaat dat werken? De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd is er blijkbaar nog niet zeker van, want komend jaar gaat de inspectie nog niet handhaven op het houden van die voorraad, maar vooral kijken hoe het in de praktijk loopt.

Fabriek gesloten

Een fabriek voor generieke medicijnen die exclusief werkt voor de Nederlandse markt zou het probleem kunnen verminderen,  Maar de laatste fabriek Innogenerics in Leiden is net gesloten, zo laat de NOS zien. Generieke fabrikanten die hier nog wel zijn, geven aan dat de prijzen in Nederland te laag zijn, om de markt te kunnen bedienen. We kopen onze medicijnen dus in landen als India en China, en hebben last van de leveringsproblemen die daarmee samengaan. 

Update: Innogenerics is kort na dit bericht overgenomen door een Nederlandse leverancier van grondstoffen voor medicijnen, met steun van het ministerie van volksgezondheid, zo meldt onder meer RTL Nieuws. Verder verhoogt minister Ernst Kuipers de prijzen van de medicijnen waar weinig aan verdient wordt, in de hoop dat leveranciers de medicijnen zo toch op de markt houden.

Wat kun je zelf doen, als je medicijn er niet is?

  • De  apotheek kan naar eigen zeggen 99% van de problemen oplossen, door een alternatief te bieden. Dit betekent in de praktijk echter wel vaak een wissel van merk medicijn of zelfs een ander medicijn met een soortgelijke werking.
  • Op de website Farmanco van de KNMP kun je opzoeken of er iets aan de hand is met je medicijnen.
  • Je kunt ook zelf je eigen voorraad thuis op peil houden, door te vragen om een herhaalrecept. De KNMP adviseert patiënten om deze herhaalservice aan te vragen bij de apotheek, want het geeft de apotheker meer ruimte om te anticiperen op tekorten.
  •  Je kunt een herhaalrecept voor een langere periode aanvragen, ook dat heeft nadelen. Lees hier verder.
  • Er bestaat een officiële lijst met medicijnen die niet gewisseld mogen worden, lees er hier meer over. Als je medicijn op die lijst staat, is het slim om dat nog eens te benadrukken als je apotheek een tekort meldt. Zoek goed uit of een wissel van medicijnen inderdaad te vermijden is, of niet.  Maar als het echt op is, is het op en moet je wisselen.
Auteur