Goedkoper medicijn? Soms beter van niet

Getty Images

Parkinsonmedicijnen, medicijn tegen hartritmestoornissen of inhalatoren bij COPD - de apotheek kan veel van deze medicijnen beter niet wisselen voor een ander merk, alleen omdat dat goedkoper is voor de zorgverzekeraar. Dat zegt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

De apotheek geeft soms een ander merk van je medicijnen mee. Niet vanwege een medische reden, maar vanwege de vergoedingsregels van de zorgverzekeraar. In plaats van merk A krijg je merk B mee, met vaak andere hulpstoffen en een ander doosje. De zorgverzekeraar kan door prijsafspraken hiermee veel geld besparen en dat scheelt in de premie. 

Meestal is dat prima, want dezelfde medicijnen 'in een ander jasje' (van een ander merk) zijn uitwisselbaar. Voorzitter Ton de Boer: 'De medicijnen zijn bio-equivalent, zoals we dat noemen. Je kunt ze dus onderling wisselen. Toch begrijpen we dat wisselen niet altijd wenselijk is. Hoewel de werking van beide medicijnen hetzelfde is, kunnen zij wel verschillen in hulpstoffen, vorm en/of kleur. En dat kan leiden tot verwarring.'

Gevaarlijke situaties

Die verwarring kan tot gevaarlijke situaties leiden. Zoals medicijnen waarvan je echt geen dosis mag missen, die bij dubbele dosis snel bijwerkingen geven of medicijnen met een moeilijke toedieningsvorm. Bijvoorbeeld: een inhalator met salmeterol/fluticason kun je beter niet wisselen, omdat het risico bestaat dat je de inhalator van het andere merk verkeerd gebruikt.  Parkinsonmedicijnen (levodopa/carbidopa) kun je ook beter niet wisselen, omdat een dubbele dosis snel een overdosis kan betekenen met bijwerkingen als gevolg en omdat anderzijds gemiste doseringen gevaarlijk zijn (60 uur geen medicijn). En zo zijn er meer voorbeelden met medicijnen op het gebied van epilepsie, hartfalen, kanker, reumatoide artritis etc. Ze zijn na te lezen op deze lijst.

Wat gebeurt er nu met de lijst? Dat is helaas nog de vraag. Hoezeer zorgverzekeraars of apotheken aan de lijst gebonden zijn, is nog niet zeker. Daarvoor moeten er regels komen. Daarmee is het ministerie van VWS aan zet, aldus het College. De lijst geeft dus geen garanties. Dat kan ook niet altijd, want sommige van de middelen op de lijst zijn lang niet leverbaar geweest, dus dan is wisselen onvermijdelijk. Parkinsonmedicijnen waren lange tijd bijvoorbeeld heel slecht leverbaar. De lijst is te bekijken op www.cbg-meb.nl, met zoekterm ‘wisselen ongewenst’.

Auteur