Stelling: ‘Het is asociaal om medicijnen te hamsteren’

Getty Images

Apotheken hebben al jaren te maken met medicijntekorten. Medicijnen tegen de ziekte van Parkinson zijn bijvoorbeeld steeds vaker op, terwijl wisselen gevaarlijk kan zijn. Je kunt proberen medicijnen te hamsteren. Maar is dat niet asociaal voor andere patiënten? Geef nu uw mening!

EENS: medicijnen hamsteren is asociaal

Voor veruit de meeste medicijnen die niet leverbaar zijn, is een alternatief. Hoe het zit voor je eigen medicijnen, kun je op deze website opzoeken. De beroepsorgaanisatie KNMP schrijft: ‘Apothekers lossen in de praktijk 99 procent van de tekorten op, door medicatie met dezelfde werkzame stof van een ander merk aan te bieden, een therapeutisch alternatief te bedenken, te importeren of zelf te bereiden.’

Als je dan toch gaat hamsteren, bijvoorbeeld door een herhaalrecept aan te vragen voor een half jaar in plaats van drie maanden, of door eerder medicijnen te gaan halen dan nodig, maak je het probleem groter. Mensen krijgen  ‘nee’ te horen in de apotheek, terwijl hun medicijnen in medicijnkastjes van hamsteraars liggen. Beter niet doen dus. Daarbij: het probleem lost zich deels op, als de nieuwe wet er is. Apothekers en groothandels moeten vanaf 1 januari 2023 een 'ijzeren' voorraad aanhouden, zodat tekorten minder vaak voorkomen.

ONEENS: hamsteren is helaas nodig

Voor de EpiPen bij allergische reacties zijn de alternatieven ook op aan het raken, lees hierover ook dit artikel. Apothekers hebben hierover de noodklok geluid. Loop je risico op een levensbedreigende allergische reactie, dan ben je blij als er nog een pen in huis is, ook al is hij over de datum. Er bestaat een officiële lijst met medicijnen die niet gewisseld mogen worden, lees er hier meer over. Als je medicijn op die lijst staat en er een tekort dreigt, kun je bijna niet anders dan voorzorgsmaatregelen te nemen en hamsteren.  De medicijnen tegen de ziekte van Parkinson, waar nu een ernstig tekort aan is, zijn daar een schrijnend voorbeeld van.

Ook de nieuwe wet die een 'ijzeren voorraad' van 2,5 maand voorschrijft, is niet altijd een oplossing. Sommige medicijnen zijn pas weer leverbaar in 2023.  Voor bepaalde patiënten is er daarom geen andere uitweg dan te gaan hamsteren, als dat lukt.

Wat vindt u? Reageer op de stelling:

Auteur