Vraag uw gegevens op bij social media

Getty Images

Misschien wist u dit nog niet, maar u heeft inzagerecht voor uw persoonlijke gegevens bij social media. Denk aan Instagram, Facebook en Twitter. Zo maakt u gebruik van dat recht.

Iedere vorm van social media heeft voorwaarden opgesteld. Op het moment dat u een account aanmaakt, gaat u automatisch akkoord met de voorwaarden. De beruchte wet ‘Algemene verordening gegevensbescherming’ (AVG) beschermt uw persoonsgegevens en biedt ook het recht om er inzicht in te krijgen. Zo krijgt u zicht op wat een bedrijf over u weet. Hoeveel data heeft bijvoorbeeld Facebook over u?

Facebook

Wanneer u inlogt op uw Facebookaccount, kunt u op het pijltje rechtsboven klikken. Kies daarna voor ‘instellingen en privacy’. U klikt op de knop ‘instellingen’ en wordt doorgeleid naar een nieuwe webpage. In het menu links vindt u de mogelijkheid om je Facebookgegevens te bekijken. U mag kiezen welke informatie u in wilt zien. U kunt zelfs uw hele Facebookgeschiedenis downloaden, of slechts een bepaalde periode. U kunt aan- of uitvinken welke gegevens u wilt downloaden.

U moet eerst uw e-mail en wachtwoord bevestigen, maar daarna krijgt u een mail. Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel u opvraag: het ontvangen van de informatie kan een paar uur duren, of zelfs een hele dag. U ontvangt HTML-bestanden die zijn te openen via de browser.

Facebook slaat heel veel informatie op. Al uw gelikete berichten, al uw reacties, de data en tijdstippen dat u actief was.

Instagram

De fotosite Instagram is eigendom van Facebook, en het opvragen van gegevens gaat op ongeveer dezelfde manier. Ga naar uw instellingen, kies voor de optie ‘beveiliging’ en klik op ‘gegevens downloaden’. Afhankelijk van de bestandsgrootte duurt dit maximaal een dag. 

Wat weet Instagram? Alle foto’s die u hebt geplaatst worden opnieuw met u gedeeld. Ook wordt bijgehouden – tot op de seconde – wanneer u welke post of ‘story’ van een andere gebruiker hebt bekeken of geliked. Zelfs de gegevens of u een post hebt ‘gezien’, er dus langs bent gescrold, heeft Instagram onthouden. Ook priveberichten en reacties kunt u inzien.

Dit is natuurlijk handig als u een foto kwijt was, die krijgt u dan terug.

Twitter

Dan is er nog Twitter, een populair social medium dat zich specialiseert in nieuwsberichten. Ga naar de optie ‘meer’, klik op ‘instellingen en privacy’ en kies via het submenu ‘account’ voor de optie ‘je Twittergegevens’. Hier kunt u uw volledige archief downloaden.

Let op: als u komt te overlijden, blijft de informatie op websites nog bestaan. Wilt u dat er na uw dood iets wordt gedaan met uw accounts? U leest er hier over: Het Social Media Testament

Bron: BNN VARA

Auteur