Digitaal: Leuk, zo’n fotolijst met een diashow!

Als u op die ene foto in dat lijstje op uw dressoir snel uitgekeken raakt, dan is een digitale fotolijst echt wat voor u - een hypermoderne fotolijst die regelmatig automatisch het beeld wijzigt! Waar moet u op letten bij de aanschaf?

Zoals de naam digitale fotolijst al zegt: het is een lijst om digitale foto’s in te vertonen, dus niet foto’s die eerst op papier zijn afgedrukt. Een digitale fotolijst kunt u zien als een simpele mini-computer, met als specialiteit het vertonen van foto’s die met een digitale camera gemaakt zijn.

Een digitale fotolijst kan makkelijk honderden foto’s achter elkaar laten zien, als in een diashow. U hebt op die manier altijd weer een andere foto op uw dressoir staan.

Scherm en formaat

Het belangrijkste onderdeel van de digitale fotolijst is het scherm waarop de foto’s worden vertoond. Dit is een lcd-scherm, waar ook laptops mee uitgerust zijn. Dit scherm zorgt ervoor dat de foto’s er altijd scherp uitzien, ook als het donker is. Net als bij alle beeldschermen is de schermresolutie van belang. Dit is het aantal punten (pixels) waaruit het beeld is opgebouwd. Des te meer beeldpunten, des te scherper foto’s kunnen worden weergegeven. Bij kleinere formaten zal automatisch de resolutie lager zijn, omdat er simpelweg niet meer beeldpunten op het scherm passen. Bij grotere formaten hebt u meer keuze.

Het beeldformaat wordt standaard aangeduid in inch (2,54 cm), diagonaal gemeten. De keuze varieert van sleutelhangerformaat van iets meer dan een inch (3 cm) tot luxueuze hoge-resolutie-foto-lijsten van wel 15 inch (38 cm). Prijzen variëren van €10 tot €250. Overigens zijn de lijsten voorzien van een functie waarmee foto’s automatisch op het goede formaat worden weergegeven. U hoeft dus niet bang te zijn dat kleine foto’s verkeerd worden uitgerekt.

Beeldverhouding en kijkhoek

Er zijn nog een aantal eigenschappen van het scherm belangrijk. Een daarvan is de beeldverhouding. U kunt hierbij kiezen tussen 4:3 of 16:9. De verhouding 4:3 is standaard bij het maken van digitale foto’s, dus het is verstandig een lijst te nemen die hierop ingesteld is. Als u daarentegen een camera hebt die breedbeeldfoto’s kan maken, kan een lijst van 16:9 de moeite waard zijn. Let erop dat zo’n lijst foto’s van het formaat 4:3 goed kan vertonen en ze niet uitrekt.

Gewoonlijk worden foto’s gemaakt in de normale landschap-stand (liggend). Dit houdt in dat de foto breder is dan dat hij hoog is. Maakt u echter graag foto’s met het toestel een kwartslag gedraaid (staand), dan moet u erop letten dat de ­fotolijst zowel liggende als staande foto’s goed kan vertonen.

Tot slot is de kijkhoek nog een punt om rekening mee te houden. Deze wordt weergegeven in graden. Met een grotere kijkhoek kunt het beeld van opzij goed blijven zien. Een kijkhoek van 160 graden bijvoorbeeld wil zeggen dat u nog steeds goed beeld ziet als u 80 graden van opzij naar het scherm kijkt.

Geheugenkaart en bestanden

De fotobestanden voor de fotolijst voert u in met behulp van een geheugenkaart. Hier zijn veel verschillende soorten van – SD, CompactFlash, MMC – dus het is verstandig dat u een fotolijst koopt die het type kaartje aankan dat u gebruikt in uw fototoestel. De meeste lijsten ondersteunen overigens meerdere soorten geheugenkaarten. Sommige fotolijsten zijn voorzien van een intern geheugen. Dit heeft als voordeel dat u de foto’s vanaf de geheugenkaart in de fotolijst kunt opslaan en daarna de kaart weer kunt gebruiken om nieuwe foto’s op te zetten.Een aantal fotolijsten is direct te verbinden met een computer via een USB-aansluiting, of draadloos via wifi of bluetooth.

U hebt dan geen geheugenkaart meer nodig om foto’s te vertonen. Omdat er nogal wat verschillende bestandstypen voor foto’s zijn, is het goed erop te letten dat de fotolijst het type foto kan vertonen dat u met uw camera maakt. Het meest ondersteunde bestandstype is JPG. Dit is het type dat met de meeste digitale fotocamera’s wordt gemaakt. Daarnaast zijn er nog bestandstypen als BMP en TIFF, die alleen door een beperkt aantal fotolijsten worden ondersteund.

Stopcontact of accu

Fotolijsten halen de stroom meestal uit het stopcontact: er zit dus altijd een snoer aan. Er zijn fotolijsten met oplaadbare accu’s, maar die gaan meestal niet langer dan zeven uur mee. Die moet u daarna weer opladen en dat kost ook stroom.

Multimedialijst

Fotolijsten houden het tegen-woordig niet alleen bij het vertonen van foto’s. Het is bij bepaalde lijsten mogelijk om er video’s (met het bestandsformaat AVI of MPG) op af te spelen. Op die manier kunt u bijvoorbeeld homevideo’s en foto’s met elkaar afwisselen. Om het geheel compleet te maken is er soms de optie om MP3-muziekbestanden af te spelen. In dat geval is het misschien ook wel handig om het geheel vanuit de luie stoel te kunnen besturen met een afstandsbediening.

Internettip

Op de site van Kieskeurig.nl kunt u eenvoudig fotolijsten met elkaar vergelijken op specificaties en prijzen. Let op dat de digitale fotolijst het type kaartje van uw foto­toestel aankan. Ook staan er ervaringen van gebruikers: www.kieskeurig.nl/digitale_fotolijst