Beschermt het gordelroosvaccin tegen dementie?

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op prangende vragen. Deze keer: beschermt het gordelroosvaccin tegen dementie?
Dementie is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen in de hersenen. De ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie komen veel voor. Lewy body dementie en frontotemporale dementie minder. Maar wat is dementie eigenlijk? En wat is het verschil tussen 'gewoon' iets vergeten en vergeetachtigheid bij dementie? In deze special lees je er alles over.
Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op prangende vragen. Deze keer: beschermt het gordelroosvaccin tegen dementie?
Als u ouder wordt, is de kans groter dat u of uw omgeving te maken krijgt met dementie. Het is alleen soms best lastig om de eerste symptomen te herkennen, omdat dementie per persoon en per vorm verschilt. En toch zijn er tien symptomen te onderscheiden, zoals vergeetachtigheid en gedragsveranderingen.
Op 21 september vindt de HerinneringenRit 2025 plaats in Amersfoort; een wandel- en fietsevenement georganiseerd door Alzheimer Nederland. Hiermee halen we geld op voor een toekomst zonder dementie. Deelnemers kunnen een route fietsen van 40, 80 of 120 kilometer, of hun eigen route lopen of fietsen vanuit een andere locatie.
Mijn man wordt steeds vergeetachtiger. Pijnlijk om te zien hoe hij woorden kwijtraakt en geleidelijk lijkt te verdwalen in zijn eigen leven. Thuis redden we het wel, maar daarbuiten vind ik het moeilijk omdat hij het niet altijd meer snapt of soms domme dingen zegt. Ik ga dan met buikpijn naar feestjes of op visite. Ik wil hem beschermen, maar ik schaam me ook voor hem. Hoe kan ik van die schaamte afkomen? (Naam en adres bij de redactie bekend)
De arts heeft vastgesteld dat jouw ouder of partner dementie heeft. Toch blijft jouw naaste doen alsof er niets aan de hand is. Door de ziekte te ontkennen, door lastige situaties handig te omzeilen of door een verhaal te bedenken dat simpelweg niet klopt.
Vijf toonaangevende specialisten vertellen over veelbelovende nieuwe ontwikkelingen in hun vakgebied. Yolande Pijnenburg, neuroloog en hoogleraar Dementie op jonge leeftijd, vertelt welk goed nieuws we dit jaar kunnen verwachten op het gebied van dementie.
Naarmate u ouder wordt, krijgt u of uw omgeving steeds meer te maken met geheugenproblemen. Het is normaal om af en toe iets te vergeten, maar wat als die vergeetachtigheid ernstiger wordt? En wanneer is het dan dementie?
Dementie komt vaak voor: 1 op de 5 mensen in Nederland krijgt een vorm van dementie. Meer vrouwen, dan mannen. Als iemand te horen heeft gekregen dat hij of zij dementie heeft, leven er vaak twee vragen: hoelang kan ik nog in mijn eigen huis blijven wonen en hoelang zal ik nog leven? Nieuw onderzoek geeft antwoord op beide vragen.
Als een partner of familielid aan dementie lijdt, heeft dat grote gevolgen. Door vergeetachtigheid, karakterverandering en apathie verandert de band die er altijd was. Deze praktische tips helpen je om toch in contact te blijven met de ander.