Buitenlandse spaarrekening populair

Getty Images

Steeds meer Nederlanders zetten hun spaargeld op een buitenlandse spaarrekening. Dat meldt vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen cijfers en informatie van buitenlandse spaarbanken.

Buitenlandse spaarrekeningen zijn populair omdat ze een relatief hoge spaarrente bieden. Op die manier halen buitenlandse banken spaargeld in Nederland op om in andere landen leningen te verstrekken aan consumenten en bedrijven. Naar die leningen is veel vraag. Ook maken verschillende buitenlandse banken minder kosten omdat ze volledig via internet opereren. Een derde verklaring is dat er in veel andere EU-landen meer concurrentie op de spaarmarkt is. Buitenlandse banken bieden daarom meer rente.

Top 5

In de vergelijking van Geld.nl voor sparen zonder beperkende voorwaarden, komt Bigbank uit Estland met de hoogste rente van 0,30% per jaar. uit de bus, gevolgd door de Franse Renault Bank met 0,25% per jaar,  de Zweedse Nordax Bank met 0,17% per jaar, betaaldienstverlener met bankvergunning Klarna met 0,16% per jaar, en op de vijfde plek Lloyds Bank uit Duitsland met 0,15% per jaar.

Wat zijn de risico's

Sparen bij een buitenlandse bank uit een EU-land is even veilig als sparen bij een Nederlandse bank. Alle EU-landen hebben een depositogarantiestelsel dat vergelijkbaar is met het Nederlandse stelsel. Mocht een bank failliet gaan, dan is het spaargeld tot 100.000 euro per rekeninghouder per bank beschermd. Bovendien staan alle banken, net zoals in Nederland, onder toezicht van hun eigen Nationale Bank en, waar van toepassing, de ECB. U leest alle in's en outs over de veiligheid van sparen in het buitenland in dit artikel.

Bron: geld.nl

Auteur