Plus Adventskalender dag 10: Hoe maak je dit zalige groentestoofpotje

Groentestoofpotje Delicious
Delicious

Achter de luikjes van de Plus Adventskalender vindt u elke dag een nieuwe verrassing. Dit goedgevulde groentestoofpotje van Delicious mag niet ontbreken aan de eettafel!

Winterse groentestoof met witte bonen

kooktijd 30 minuten - stoven 30 minuten - totale tijd 1uur

 

Ingrediënten

  • 350 g pastinaak (2 stuks)
  • 1 el citroensap
  • 400 g knolselderij (± 1⁄2 knol)
  • 4 el olie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1-3 gedroogde rode pepertjes*, gekneusd
  • 1 middelgrote winterwortel, in dikke plakken
  • 400 ml passata
  • 200 ml groentebouillon, van 1 tablet
  • paar takjes tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 200 g zwarte olijven zonder pit, bijv. taggiasche* olijven
  • 300 g spruitjes schoongemaakt.
  • 400 g witte bonen (1 pot), uitgelekt
  • 2 el bladpeterselie fijngesneden
  • 100 g oudeharde geitenkaas, geraspt

 

Instructies

  • Schil de pastinaken met een dunschiller en snijd ze in 
3 cm-stukjes. Bewaar ze onder water gemengd met het citroensap. Schil de knolselderij en snijd in 2 cm-blokjes.
  • Verwarm de olie in een grote braadpan met dikke bodem en bak hierin de ui, knoflook en gedroogde pepertjes. Voeg na 3-4 min. de wortel, knolselderij en de uitgelekte pastinaak toe en bak alles een paar min. mee. Schenk de passata en bouillon erbij en voeg de tijm, laurier en olijven toe. Roer het gerecht goed door en breng tegen de kook aan. Zet een deksel op de pan en stoof de groente in 20 min. op matig vuur beetgaar.
  • Breng ondertussen een pan met water en zout aan
de kook. Voeg de spruiten toe zodra het water kookt en kook ze in 5-6 min. beetgaar. Giet de spuiten af en roer ze samen met de witte bonen door de groentestoof. Warm alles goed door, breng op smaak met zout en serveer met de peterselie en geitenkaas. Lekker met zilvervliesrijst, quinoa of couscous.

 

Voedingswaarde: 

  • calorieën: 515kcal
  • eiwit: 19g
  • vet: 30g
  • koolhydraten: 42g

 

Auteur: Delicious.

* Houd u niet van heel pittig? Gebruik dan maar één pepertje en kneus het niet. Of vervang de pepertjes door een snufje cayennepeper.* Taggiasche olijven koopt u  bij ruim gesorteerde supermarkten, biologische winkels en Italiaanse deli’s.

RECEPT, BEREIDING: EKE MARIËN | FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN |