Plus Adventskalender dag 16: Zo maakt u de lekkerste kerststol!

Kerststol
Getty Images

Als u maar één recept kiest om deze Kerst te bakken, laat het dan deze kerststol zijn,. Misschien wordt het bakken van deze kerststol wel een nieuwe familietraditie!

Lees hoe u dit heerlijke recept van Delicous binnen 2 uurtjes op tafel tovert.

DIT HEEFT U NODIG:

  • 200 g rozijnen
  • 150 g krenten
  • 30 ml rum
  • 350 g tarwebloem
  • 40 g witte basterdsuiker
  • ½ tl speculaaskruiden
  • ¼ tl gemalen koriander
  • snufje versgemalen nootmuskaat
  • ½ tl zout
  • 1 citroen, geraspt
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 ei, losgeklopt
  • 75 g boter, gesmolten en afgekoeld
  • 150 ml volle melk, op kamertemperatuur
  • 300 g (zelfgemaakte) amandelspijs (zie recept amandelspijs)
  • 50 g amandelen, grof gehakt
  • 50 g boter, gesmolten
  • wat poedersuiker om te garneren

ZO GAAT U TE WERK:

  1. Meng de rozijnen met de krenten in een kom en giet er de rum over. Laat dit een nachtje staan.
  2. Zeef de bloem boven een kom samen met de suiker, de specerijen en het zout.
  3. Voeg ook de citroenschil en de gist toe.
  4. Maak een kuiltje in het midden en giet daar het ei, de boter en de melk in.
  5. Roer vanuit het midden door en kneed het deeg met behulp van een mixer eerst twee minuten op de lage stand en vervolgens vijf tot zeven minuten op de middelste stand.
  6. Vet een kom licht in en leg hier het deeg in. Dek het af met een vochtige theedoek en laat het een uur rijzen. Bestuif het werkblad met bloem en leg er het deeg op.
  7. Rol het deeg wat uit en verdeel er de krenten, rozijnen en amandelen over.
  8. Vouw het deeg dubbel en kneed de vulling door het deeg.
  9. Kneed de amandelspijs een beetje los en maak er een rolletje van.
  10. Rol het deeg tot een ovaal en leg de amandelspijs in het midden; flap vervolgens het deeg dubbel, zodat je de vorm van een kerststol krijgt.
  11. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het nog eens drie kwartier tot een uur narijzen onder een iets vochtige theedoek.
  12. Bak het brood in een op 200 graden voorverwarmde oven in 30 tot 35 minuten mooi goudbruin.
  13. Haal het brood uit de oven en bestrijk het met de gesmolten boter. Wacht enkele minuten en bestrijk het brood voor een tweede keer.
  14. Bestrooi de kerststol vlak voor het serveren met poedersuiker.

    Eventueel kunt u aan de vulling naar smaak oranjesnippers, sukade en gedroogde cranberry’s toevoegen.