Is het verstandig bij niet bancaire instellingen geld te lenen?

Getty Images


Ik ben 61 jaar en heb onlangs een lening gesloten via een organisatie die leningen verstrekt. Om deze lening te verkrijgen moest ik daarbij wel vooruit voor de kosten betalen. Tot op heden heb ik het geld (bedrag van de lening) echter niet ontvangen. Door de slechte naam van banken tegenwoordig, leek het me goed een bij een niet-bancaire instelling te lenen. Heb ik hier wel verstandig aan gedaan?

Het vertrouwen in de bancaire sector is na de kredietcrisis inderdaad zeer laag. Steeds meer mensen zoeken naar andere mogelijkheden om geld te sparen of te lenen. In dagbladen en advertentiewebsites verschijnen er steeds meer advertenties van organisaties die diverse bancaire producten aanbieden. Uiteraard zien veel menen en organisaties hierin mogelijkheden om kwetsbare consumenten op te lichten.

De Autoriteit Financiële Markten schrijft een aantal aandachtspunten voor, waarop u kunt letten bij het afsluiten van een lening bij de niet-bancaire partijen:

  • Een lening kan grote gevolgen hebben voor uw financiële situatie. Wees bedachtzaam en denk goed na voordat u een lening afsluit. Vraagt u zich af of u überhaupt een lening nodig hebt. Laat u zich niet onder druk zetten.
  • Controleer op de website van de AFM of een aanbieder een vergunning heeft van de AFM. Om een lening te mogen verstrekken aan consumenten, is een vergunning van de AFM verplicht. Op vergunninghouders zijn specifieke regels van toepassing. Een vergunning biedt overigens geen garantie dat een partij zich aan de regels houdt.
  • Betaal nooit vooraf een bedrag om een krediet te krijgen. De AFM heeft nog nooit een betrouwbare partij gezien die een vergoeding vooraf vraagt voor het verschaffen van een lening.
  • Een bemiddelaar in leningen mag geen vergoeding van u vragen. Hij krijgt al provisie van de kredietaanbieder. Let daar dus op en laat u zich goed voorlichten. Let op eventuele bijkomende kosten, bijvoorbeeld voor advies over bepaalde verzekeringen. U bent niet verplicht om u over bijverzekeringen te laten adviseren.
  • De maximale toegestane rente op jaarbasis voor consumptieve leningen is 14 procent sinds 1 januari 2015.

Conclusie
Mocht u behoefte aan financiële middelen hebben en deze om welke reden dan ook niet bij een bekende financiële instelling willen lenen, houd dan rekening met bovenstaande aandachtspunten. Vraagt u ook aan uw kennissen of zij goede ervaringen hebben met bepaalde organisaties; verklaringen van tevreden klanten op internet hoeven niet altijd een goed beeld te creëren van de aanbieder.

Steven Gill is al 18 jaar auteur bij IFK op het gebied van sparen, beleggen en financieren. Hij verzorgt opleidingsmateriaal op het gebied van financiële planning ten behoeve van ondermeer bank- en verzekeringsmaatschappijen

Auteur