Naar een serviceflat: zo kiest u bewust

Een veilige en comfortabele woning, catering aan huis en altijd gezelschap in de buurt. Dat is wonen in een serviceflat in een notendop. Maar ga niet over één nacht ijs, want de ene serviceflat is de andere niet.

Keuze voor het leven

Serviceflats zijn er overal; in de bedrijvigheid van de grote stad, maar ook in bosrijke omgevingen. De keuze voor een woonomgeving is heel persoonlijk dus algemene raad is lastig. Een belangrijk advies luidt: kijk vooruit, wellicht blijft u er de rest van uw leven. Wie nu nog goed autorijdt, kan dat over een tijdje misschien niet meer. Dan is goed openbaar vervoer in de buurt plezierig, net als winkels op loopafstand. Ook uw bezoek zal blij zijn met openbaar vervoer en parkeergelegenheid in de buurt.

Kosten voor kwaliteit

Serviceflats zijn er zowel in de huur- als in de koopsector. Kiest u voor koop, let dan extra goed op de staat van onderhoud. Zaken als dubbel glas, isolatie en ventilatie maken het appartement comfortabeler én waardevoller. Let ook op de algemene kwaliteit van het gebouw. Als eigenaar van een appartement bent u namelijk medeverantwoordelijk voor het onderhoud. Onderhoudskosten komen voor rekening van de Vereniging van Eigenaren, waar alle eigenaren verplicht lid van zijn. Deze vereniging heeft een fonds waaruit het groot onderhoud wordt betaald. Vraag bij de vereniging na hoeveel geld er is. Niet of nauwelijks geld in het fonds betekent dat u bij de eerste de beste onderhoudsbeurt voor hoge kosten komt te staan.

De juiste maat

Grote kans dat u bewust kiest voor kleiner wonen. Geen trappen, geen ongebruikte kamers, een balkon waar onkruid geen vat op krijgt. Maar kies niet voor een té klein appartement. De meeste serviceflats zijn gebouwd in de jaren ‘70. Eénkamerappartementen van net 50 vierkante meter zijn geen uitzondering. Maar wie uit een groot huis komt, zal wellicht meer leefruimte willen. Wel of geen balkon is ook iets om op te letten, want groene vingers laten zich moeilijk beteugelen! Geen logeerkamer? Sommige serviceflats hebben voor een zacht prijsje logeerkamers voor uw gasten.

Warm geserveerd of zelf opwarmen

In de rij bij de supermarkt of zelf koken; dat hoeft niet als u in een serviceflat woont. Catering behoort tot de standaardvoorzieningen. In sommige serviceflats worden diepvriesmaaltijden langs gebracht die u zelf kunt  opwarmen. In andere complexen wordt elke dag een versgekookte driegangenmaaltijd geserveerd; in het restaurant of in uw eigen woning. Soms zijn alle maaltijdkosten bij de servicekosten inbegrepen, soms betaalt u zelf de extra’s. Vraag ook of de warme maaltijd ’s avonds of ’s middags wordt geserveerd!

Gezelschap als u dat wilt

Een ontmoetingsplek, zoals een gezamenlijke huiskamer of tuin, is gebruikelijk. En meestal gebeurt er nog veel meer. Afhankelijk van de wensen van de bewoners bieden serviceflats activiteiten aan, zoals gymnastiek, creatieve cursussen, gezamenlijk koffie of een borrel drinken, lezingen en excursies. Geen behoefte aan? Dan hoeft het niet, maar bedenk wel dat uw behoeften in de loop der jaren kunnen veranderen.

Veilig in huis

Een serviceflat is geen verzorgingshuis. Er is dan ook niet continu verpleging en verzorging aanwezig. Wie zorg nodig heeft, kan dit zelf regelen. Alarmering is meestal wel goed geregeld: met één druk op de knop kunt u iemand waarschuwen als dat nodig is. Een veilig gevoel.

Kosten én baten

Service kost geld, maar hoeveel? 400 euro per maand is  gebruikelijk, maar het dubbele komt ook voor, afhankelijk van de geboden luxe. Om een goede afweging te maken, is het verstandig om ook op een rij te zetten welke kosten u bespaart. Zo hoeft u niet meer apart te betalen voor onderhoud, glazenwassers of opstalverzekering en veelal zitten maaltijden en vrijetijdsbesteding bij de prijs inbegrepen. Denk ook aan de inbraak- en brandveiligheid die een serviceflat biedt.

Fijne medebewoners

Kiezen voor een serviceflat is kiezen voor een woongemeenschap. Natuurlijk hoeft u niet met iedereen dikke vrienden te worden en alle avonden samen te eten. Toch geeft een serviceflat meer verbondenheid dan een willekeurig wooncomplex. Veel bewoners zijn alleen en kiezen juist voor een serviceflat vanwege de sociale contacten. Dan is het belangrijk dat u zich er prettig voelt.

Leeftijdsgrens voor nieuwe bewoners

Veel serviceflats kennen een leeftijdsgrens van bijvoorbeeld 75 of 78 jaar. Woont u eenmaal in een serviceflat, dan mag u er natuurlijk blijven zolang uw gezondheid dat toelaat.

Niet over één nacht ijs

Elke serviceflat heeft zijn eigen karakter, voorzieningen en bewoners. Een goede oriëntatie vooraf is dan ook een must als u een serviceflat zoekt. Bezoek meerdere complexen, vraag een rondleiding, ga praten met bewoners en vraag of u een keer een activiteit mag bijwonen. Het gaat immers over uw toekomstige thuis.

Servicewoning zoeken

Zoekt u een servicewoning in uw woonplaats of op een andere specifieke locatie? U vindt ze hier!

Auteur