Chronische aandoening? Met thuismonitoring hoef je minder vaak naar het ziekenhuis

vrouw meet bloeddruk
Getty Images

Stel, je hebt hartklachten, diabetes of COPD. Dan kun je thuis bijvoorbeeld je bloeddruk, hartslag, bloedsuikerwaarde of het zuurstofgehalte van je bloed meten. Via een app geef je die waarden door aan je zorgverlener. Dat geeft een veilig gevoel én je hoeft zo minder vaak naar de huisarts of het ziekenhuis voor controle.

Soms zien mensen ertegen op om zelf hun waarden te gaan meten, maar uit onderzoek blijkt dat 9 van de 10 patiënten die al aan thuismonitoring doen, er erg tevreden over zijn. Ze geven hun waarden via een app door. Als die sterk afwijken, kunnen ze zelf bellen met het monitoringscentrum of ze worden direct door een zorgverlener gebeld. Dat geeft een veilig gevoel.

Nog meer voordelen

Doordat je geregeld je waarden deelt met je zorgverlener, krijg je een beter inzicht in je aandoening. Ook kan de zorgverlener direct ingrijpen als er iets niet goed gaat, waardoor je minder vaak acuut in het ziekenhuis hoeft te worden opgenomen. Met thuismonitoring hoef je ook minder vaak op controle. Daarnaast heb je bij klachten sneller uitsluitsel en dus minder stress. Arthur Schellekens van Patiëntenfederatie Nederland ziet nóg een voordeel: “Zorgverleners houden meer tijd over voor de patiënten die zij wél moeten zien.”

Meer weten?

Vaak kan zorg ook digitaal. Lees erover op: www.jouwzorgdigitaal.nl 

portret vrouw
Getty Images

Isabella de Weerd* (68 jaar) heeft hartfalen en een hoge bloeddruk. Iedere week meet ze thuis haar bloeddruk en gewicht. De uitslagen geeft ze via een app door aan de zorgverleners van het ziekenhuis.
"Ik ben erg tevreden over het thuis meten, de app en het contact met de zorgverleners. Toen ik met thuismonitoring begon, kreeg ik een brief met uitleg en een bloeddrukmeter. Vervolgens heb ik de app gedownload en een paar instructievideo's bekeken. Het ging allemaal best makkelijk.

Sinds ik thuis meet, heb ik meer regie over mijn eigen gezondheid. Het geeft me een veilig gevoel, want ik word gezien door de zorgverleners én serieus genomen. Iedere donderdag geef ik de resultaten van de metingen door. Zo weet ik dat ik me geen zorgen hoef te maken als ik me even niet zo goed voel, maar mijn waarden wel goed zijn. En bij afwijkende waarden bellen de zorgverleners mij direct. Dat voelt fijn. Samen kijken we dan wat er aan de hand is. En als het nodig is, passen we de medicatie aan."

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland.


*Om redenen van privacy is de naam Isabella de Weerd gefingeerd. De echte naam is bij de redactie bekend.