Gratis hulp bij woekerpolis op Nationale Ontwoekerdag

Consumenten die willen weten wat ze moeten doen met hun woekerpolis kunnen op woensdag 7 maart terecht op de Nationale Ontwoekerdag in Utrecht. Deze dag wordt georganiseerd door een uniek samenwerkingsverband tussen Nederlands grootste maandblad Plus Magazine, de Consumentenbond, Consumentenclaim, online vergelijker MoneyWise en Vereniging Woekerpolis. Op deze dag kunnen consumenten gratis een eerste stap zetten bij het ontwoekeren van hun woekerpolis.

 Met de hulp van tientallen financieel adviseurs hopen de organisatoren deze dag honderden mensen te helpen met een eerste stap naar ontwoekeren. ,,Er is al veel geschreven over ontwoekerpolissen, maar vreemd genoeg lijken heel veel gedupeerden geen actie te ondernemen. Daarin hopen we met deze dag een beetje verandering te brengen”, stelt Erik Bogaards van Plus Magazine.

 

Bezoekers van de dag moeten zich vooraf aanmelden en krijgen een gesprek van 20 minuten met een financieel adviseur. De tientallen deelnemende adviseurs zijn allemaal ervaren specialisten, die in staat zijn om in korte tijd, concreet mensen te helpen met hun polissen. Ze kunnen bijvoorbeeld aangeven of het verstandig is om de woekerpolis te laten doorlopen, aan te passen of om te zetten naar een ander product.  Ook kunnen ze informatie geven over de mogelijkheden voor meer compensatie dan ze op grond van bestaande regelingen van verzekeraars hebben gekregen.

 

Miljoenen woekerpolissen

Er zijn door de jaren heen meer dan 7 miljoen woekerpolissen verkocht, waarvan er volgens de laatste opgave van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM), nog 2,8 miljoen lopen. Het betreft meestal een beleggingsverzekering of spaarpolis, bedoeld voor de aflossing van een hypotheek of als aanvulling op een pensioen. Consumenten realiseren zich vaak niet goed genoeg dat die polis, onder meer door te hoge kosten, minder zal opleveren dan ze verwachten.  Vooral 50-plussers ontdekken nu steeds vaker dat er tussen de verwachte opbrengst en het uiteindelijke resultaat soms tienduizenden euro’s zitten. De opbrengst is soms zelfs minder dan de inleg.  Bij hypotheken verwacht iemand bijvoorbeeld een aflossing van €100.000 terwijl er maar €60.000 in de pot zit. Consumenten blijven dan met een restschuld van €40.000 zitten

 

Hersteladvies

Verzekeraars geven consumenten, onder druk van de AFM een zogenaamd hersteladvies, maar dat heeft te weinig om het lijf. Er wordt bijvoorbeeld niet gemeld dat consumenten vaak recht hebben op meer compensatie. Die mogelijke compensatie verschilt natuurlijk van geval tot geval, maar loopt vaak in de duizenden euro’s. Onlangs kreeg een gedupeerde nog een €8.000 bij het Hof in Den Bosch. Desondanks doen de meeste consumenten nu niets: bij de claimclubs, zoals de Vereniging Woekerpolis en Consumentenclaim zijn slechts 150.000 mensen aangesloten.

De organiserende partijen vinden dat er NU iets moet gebeuren en bieden deelnemers daarom deze gratis mogelijkheid om het woekerprobleem aan te pakken.

De Nationale Ontwoekerdag vindt plaats op 7 maart in het Oude Tolhuys in Utrecht van 13.00 tot 21.00 uur. Aanmelden is nodig via www.plusonline.nl/ontwoekerdag.