Belastingvrij nalaten aan goede doelen

Advertorial

Man en vrouw kijken in gids over belastingvrij nalaten
Getty Images

Over erfenissen moet belasting worden betaald. Goede doelen met een ANBI-status betalen geen erfbelasting over een ontvangen erfenis. Zij zijn volledig vrijgesteld. Zo kan de nalatenschap volledig worden besteed aan het werk van de organisatie. Voor steeds meer mensen die een goed doel een warm hart toedragen is dit belastingvoordeel een belangrijke reden om een organisatie, zoals Alzheimer Nederland, in hun testament op te nemen.

Bij de notaris legt u uw nalatenschap vast in een testament. Met een testament houdt u zelf de regie over aan wie u wilt nalaten. Uw wensen staan daarbij centraal. Als u geen testament heeft, bepaalt de wet wat er met uw nalatenschap gebeurt. Met een testament kunt u naast familie en vrienden ook nalaten aan één of meerdere goede doelen, bijvoorbeeld aan Alzheimer Nederland.

Geen erfbelasting

Alzheimer Nederland hoeft geen erfbelasting te betalen over een erfenis, vanwege de status ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’, afgekort ANBI-status. Wat u aan Alzheimer Nederland nalaat kan hierdoor volledig worden besteed aan het doel van de stichting: het vinden van een oplossing voor dementie. Met belastingvrij nalaten draagt u bij aan een toekomst zonder dementie.

Meer onderzoek brengt oplossingen voor de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie dichterbij. Onderzoek is van levensbelang want één op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie. Bij vrouwen is dit zelfs één op de drie.

Nalaten aan een goed doel, hoe doe ik dat?

U kunt op twee manieren Alzheimer Nederland als goed doel in uw testament opnemen: u kunt kiezen voor een erfstelling of voor een legaat. In de brochure Nalaten legt Alzheimer Nederland u kort en eenvoudig uit wat precies het verschil is en wat de voordelen zijn.

In 5 stappen uw testament opstellen

Voor het opstellen van een testament gaat u naar een notaris. Om u op weg te helpen en om het voor u eenvoudig te maken heeft Alzheimer Nederland een praktisch 5 stappenplan opgesteld. Dit geeft u inzicht in hoe een testament tot stand komt en wat er van u wordt verwacht. Het 5 stappenplan vindt u in de brochure Nalaten van Alzheimer Nederland.

Wilt u ook het verschil maken?

Met uw nalatenschap kunt u meer en belangrijk onderzoek naar dementie mogelijk maken. Met een gift in uw testament voor Alzheimer Nederland, groot of klein, brengt u een toekomst zonder dementie een stap dichterbij.

Meer weten over nalaten voor een toekomst zonder dementie?

Overweegt u aan Alzheimer Nederland na te laten om zo meer en noodzakelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en naar andere vormen van dementie mogelijk te maken?

Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend de brochure Nalaten van Alzheimer Nederland aan. Of neem eerst voor een vrijblijvend persoonlijk advies contact op met Pieta van der Velde, adviseur bijzondere giften bij Alzheimer Nederland: via telefoonnummer 033-303 25 62 of nalaten@alzheimer-nederland.nl.