Video: ADHD

Getty Images

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder.

ADHD is een veelvoorkomende neurologische gedragsstoornis, die vooral kinderen, maar ook wel volwassenen treft.

Sommige onderzoeken doen vermoeden dat een erfelijke afwijking van bepaalde neurotransmitters de oorzaak van adhd is. De hersenen bestaan uit miljoenen onderling verbonden zenuwcellen, de neuronen. Deze neuronen moeten met elkaar communiceren zodat we kunnen denken, bewegen of voelen. De neuronen communiceren door chemische signalen, neurotransmitters, te versturen en te ontvangen.

Nadat een neurotransmitter door een neuron is afgegeven, overbrugt deze een opening, synaps genoemd, en bindt zich vervolgens aan een receptor op een ander neuron. Zo wordt het prikkelsignaal doorgegeven. Symptomen van deze stoornis zijn onder andere impulsiviteit, hyperactiviteit en aandachtsproblemen.

Neurotransmitters, zoals dopamine, spelen een belangrijke rol bij de gedragsbeheersing. Zonder dopamine communiceren de neuronen in de voorste hersenschors niet goed. Dopamine is verantwoordelijk voor aandacht en concentratie. Ook is aangetoond dat de neuroreceptoren die dopamine herkennen bij mensen met adhd slecht functioneren.

Auteur 
  • Redactie